Gündem

BM Afganistan Özel Temsilci Yardımcısı Alekberov: Banka ve finansal sistem krizi ülkeyi büyük bir ekonomik buhrana itti

22 Ekim 2022 10:46

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, bugünkü yazısında, BM Afganistan Özel Temsilci Yardımcısı Ramiz Alekberov ile gerçekleştirdiği röportaja yer verdi.

Alçı, röportaja giderken ki izlenimlerini, “BM üssü adeta bir kale gibi korunuyor, çok çeşitli aramalardan geçilip, kalın duvarların ötesine ayak bastığınızda ise karşınıza birçok milletten çalışanın görev yaptığı adeta bir küçük dünya çıkıyor” diyerek aktardı.

Alekberov, “Afganistan’da kaç kişinin gıda yardımına ihtiyacı var?” sorusuna, “Burada kitlesel yardımlar gerekiyor. Geçen yıl ayırdığımız bütçe 4,4 milyar dolardı ve onun yarısını bile henüz toplayabilmiş değiliz. Bakın bu ülkede 20 milyon insanın yeterli gıdası yok. Bu insanlara gıda temin etmeye çalışabilirsiniz ya da başka bir yol denersiniz. 20 milyona hazır gıda vereceğinize 2 milyon insana iş yaratırsınız. Afganistan’da aileler ortalama 7-10 kişiden oluşuyor. Ailede bir kişi çalışırsa geri kalanlara bakıyor. O nedenle soruna hangi yaklaşımla baktığınız önemli, 20 milyona gıda yardımı yapmak mı yoksa 2 milyona iş imkanı yaratmak mı?” diye yanıt verdi.

Gıda yardımının daha pahalı olduğunu söyleyen Alekberov, gıda yardımına muhtaç olan 20 milyondan çoğunun çocuk olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Maalesef Afganistan’da 5 yaşın altında ölüm oranı da çok yüksek. Çocukların yüzde 20-25’i gıda yetersizliğinden mustarip. Çoğu hastaneye geldiklerinde çok geç oluyor. Ama maalesef bu durum yeni değil. Ancak daha önce ülkenin birçok bölümüne erişimimiz yoktu. O nedenle Taliban öncesi ve sonrası karşılaştırması yapmak doğru değil. On yıllardır ulaşılamayan yerlere biz şimdi yeni ulaşmaya başladık.”

Alekberov, “Taliban Hükümeti tanınmadığı için Afganistan’ın fonları dondurulmuş durumda ve ülkeye doğrudan para girişi neredeyse yok. Bu durum insanları nasıl etkiliyor?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Tanınıp-tanınmama hükümetler arası bir mesele. Ancak banka ve finansal sistem krizi büyük bir ekonomik buhrana itti ülkeyi. Bu da insanları her geçen gün daha fazla yardıma muhtaç kılıyor.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.