Gündem

Bloomberg yazarı: Erdoğan için F-16'lar bir teselli ödülünden fazlası değil

01 Temmuz 2022 15:20

T24 Dış Haberler

Bloomberg yazarı Bobby Ghosh, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'le imzaladığı 3'lü mutabakattan bir kazanç elde etmediğini; "F-16 satışına Beyaz Saray'ın vereceği desteğin bir taviz sayılamayacağını" yazdı.

Bloomberg için üçlü mutabakatı değerlendiren Ghosh, "Biden'ın F-16 savaş uçaklarının satışı için desteği bir taviz bile sayılmaz. Bunu yapması aylardır bekleniyordu" dedi ve Türkiye'nin talebinin karşısındaki ana engelin ABD'nin yasama organı olan Kongre olduğunu belirtti. ABD'nin Türkiye'ye F-16 satabilmesi için Kongre'nin talebe karşı çıkmaması gerekiyor. 

"Ne olursa olsun F-16'lar bir teselli ödülünden fazlası değil" yazan Ghosh, "Türkiye hala daha ileri olan F-35'leri alamıyor. Üretiminde yer alacaklardı ancak S-400 aldıktan sonra programdan çıkarıldılar" değerlendirmesinde bulundu.

Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı yüz yüze görüşmeye de değinen Ghosh, "İki adam kameralara görev duygusuyla gülümsedi ve Erdoğan bu fotoğraflarla dünya lideri statüsünün reklamını yapabilir. Ancak Biden, Türk liderin bir otokrat olduğu ve ABD'nin, muhalefeti onu yenmesi için  yüreklendireceği konusundaki değerlendirmesini değiştirmemiştir" yazdı.