Ekonomi

Bloomberg: Türkiye’nin bütçe açığı, resmi hedefin 2 katı olacak

Bloomberg anketine katılan analistler, küçülmenin sürmesini bekliyor

02 Temmuz 2019 13:39

T24 Haber Merkezi

Bloomberg haber ajansına konuşan analistler, ‘seçim sezonu’ndaki harcamalardan etkilenen Türkiye’nin bütçe açığının yıl sonunda resmi hedefin iki katına ulaşacağı değerlendirmesinde bulundu.

“Bütçe Açığı Yüzde 3’ün Üzerine Sıkışmışken Türkiye Teşviğe Bağımlı Oldu” başlığıyla yayımlanan haberde, Türkiye’nin bu yılki bütçe açığının gayri safi milli hasılanın (GSYH) yüzde 3.6’sına ulaşacağı, 2020-2021 dönemi içinse bu oranın yine yüzde 3’ün üzerinde kalmaya devam edeceği beklentisine yer verildi.

Goldman Sachs’in bütçe açık beklentisi daha da yüksek

Goldman Sachs’in bu yılki merkezi hükümet bütçesi açığının GSYH’nin yüzde 4.2’sine ulaşacağı tahmininde bulunduğunun hatırlatıldığı haberde, kurumun ilk çeyrekteki ‘ekonomik toparlanmanın’ sebebi olarak bütçe harcamalarını gördüğü kaydedildi. Goldman Sachs, Türkiye için borçlanma rakamı olarak da 295 milyar TL öngörüyor; bu, resmi programda belirlenen rakamdan 95 milyon lira daha fazla.

Goldman Sachs ekonomistleri Murat Ünür ve Clemens Grafe de, haziran ayında yayınladıkları raporda şunları söylüyordu:

“Bütçe açıklarının bu denli genişlemesi geçmiş dönemlere göre tezat teşkil ediyor. Eskiden bütçe disiplini önde tutulur, daha çok para ve kredi politikası vasıtası ile ekonomi teşvik edilirdi. Yetkililerin yaşadığı bu değişikliğin kısmen gereklilikten kaynaklanan bir tepki olduğunu düşünüyoruz; çünkü para politikası geçmişe göre çok daha fazla kısıta sahip.”

Küçülmenin bu çeyrekte ve bir sonrakinde de sürmesi bekleniyor

Bloomberg’ün 21-26 Haziran arasında yaptığı ankete göre, ekonomiye dair öngörüler belirsizliğini koruyor. Küçülmenin bu çeyrek ve bir sonrakinde de sürmesi; bunun da 2019’da daha derin bir gerilemeyle ve 2020-2021’de toparlanmanın da daha sığ olmasıyla sonuçlanması bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda TL olarak tutulan "yedek akçe"nin bütçeye aktarılmasıyla ilgili düzenlemeye de dikkat çekilen haberde, Londra’daki Capital Ekonomics’in deneyimli gelişmekte olan piyasalar analisti Jason Turvey’in şu yorumuna yer veriliyor:

“Hükümet, seçim öncesi teşviğinden vazgeçmek konusunda acele ediyor gibi görünmüyor. Bu kalıbı daha önce de görmüştük ve zorlanan ekonomiyi desteklemek için teşviklerin sürmesi, mali kredibilite konusundaki kaygıları artıracaktır.”


T24 Ekonomi Yazarı Barış Soydan yorumladı: Yedek akçenin Hazine'ye devrinin nedeni seçim harcaması; devlet kemer sıkmalı, bazı projelerden vazgeçmeli


Merkez Bankası, bu yıl 400 baz puan faiz indirebilir

Haberde aynı zamanda enflasyonun iki aylık yükselişten sonra mayıs ayında yönünü aşağı çevirdiği de hatırlatılarak, Merkez Bankası’nın ‘kenarda durmaya devam etmeyebileceği’ yorumuna da yer verildi. Mali politikada gevşemenin bu çeyrekte bile başlayabileceği kaydedilirken; Bloomberg’in tahminine göre Merkez Bankası gelecek yılın ilk çeyreğine varmadan 400 baz puan faiz indirebilir.

Aralarında Ercan Ergüzel’in de bulunduğu Morgan Stanley ekonomistleri de raporlarında gelecek günlerde yaşanabilecek gelişmelere dair şu değerlendirmede bulundu:

“Türkiye’deki yetkililerin ilerleyen günlerde hem maliye hem de para politikasını kullanarak ekonomiyi hızlandırmayı deneyebileceğini düşünüyoruz. Gelişmekte olan ülkeler ortalamasının çok altında olan %30 kamu borcu/GSYİH oranı, mali politika konusunda Türkiye’ye göreceli olarak daha büyük bir manevra alanı sağlıyor.”