Dünya

Bloomberg, ABD ile Rusya arasındaki büyük esir takası haberini zamanından önce yayımlayan muhabirini kovdu

Jacobs, Gershkovich'in serbest bırakılmasıyla ilgili herhangi bir ambargoyu bilerek ihlal etmediğini ve haber üzerinde editörlerle yakın bir şekilde çalıştığını söyledi

06 Ağustos 2024 07:44

T24 Dış Haberler

Bloomberg News, geçen hafta Rusya ile ABD arasında gerçekleşen tarihî esir takası haberini "zamanından önce" yayımlayan bazı editörlerine karşı "disiplin cezası" uyguladığını açıkladı. Disiplin cezasının gerekçesi olarak "Amerikalıların güvenliğini tehlikeye attıkları" ifade edildi. 

Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait, pazartesi günü çalışanlara gönderdiği e-postada, bazı çalışanların disiplin cezasına çarptırıldığını yazdı ancak kimlerin, kaç kişinin ya da ne ceza aldıklarını belirtmedi. Ancak bir muhabirin işten atıldığı tahmin ediliyor. Muhabirin, yayın kuruluşundaki kıdemli editörler tarafından kontrol edilmesi gereken haberi yayımlama kararı işten çıkarılmaya sebep olması nadir görülen bir durum. 

Micklethwait, çalışanlarına gönderdiği e-postada "Geçtiğimiz Perşembe günü, Evan Gershkovich ve diğer mahkûmların serbest bırakılmasıyla ilgili olarak, onları özgürlüğüne kavuşturan takas anlaşmasını tehlikeye atabilecek bir haberi zamanından önce yayınladık. Haberimiz merhametli bir şekilde hiçbir fark yaratmadan sona erse bile, bu haber merkezinin dünya çapında bu kadar güvenilir olmasını sağlayan editoryal standartların açık bir ihlaliydi" ifadelerini kullandı. 

Haber, Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve diğer bazı Amerikan vatandaşlarının Moskova ve Washington arasında Soğuk Savaş'tan bu yana gerçekleştirilen en büyük esir takasının bir parçası olarak serbest bırakıldıkları haberini, Moskova'dan gelen bir uçak takas için Ankara'ya doğru yola çıkarken, TSİ 07.41'de duyurmuş oldu. Kısa bir süre sonra bir Bloomberg editörü X'e şunları yazdı:

"Bu haberi duyurmaya yardımcı olmak kariyerimin en büyük onurlarından biri. İşimi ve çalışma arkadaşlarımı seviyorum."

Haber, takas tamamlanana ve mahkumlar güvenli bir şekilde Rus gözetiminden çıkana kadar haberi ambargo altında tutan Wall Street Journal da dahil olmak üzere diğer yayın organlarının öfkesine neden oldu. 

Nadir görülen bir durum olarak, yayın kuruluşunun haberde imzası bulunan muhabirlerden en az birini işten çıkardığı da ortaya çıktı. New York Magazine ve Washington Post'un haberlerine göre Bloomberg News'in Beyaz Saray muhabiri Jennifer Jacobs artık şirkette çalışmıyor. Jacobs, X'ten yaptığı açıklamada, Gershkovich'in serbest bırakılmasıyla ilgili herhangi bir ambargoyu bilerek ihlal etmediğini ve haber üzerinde editörlerle yakın bir şekilde çalıştığını söyledi.