Dünya

Blinken ifade verdi: UCM'nin Netanyahu için yakalama kararı başvurusu Gazze'de ateşkesi zorlaştırır

22 Mayıs 2024 01:07

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han, Gazze Şeridi'nde "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan cezai sorumluluk taşıdığına inanmak için makul gerekçeler bulunduğu" gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant hakkında "yakalama kararı" başvurusunda bulundu.

Kararı "son derece yanlış yönlendirilmiş" diye niteleyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise bunun, ateşkes anlaşmasını etkileyeceğini savundu. Norveç ise tutuklama emri çıkarsa buna uyacaklarını açıkladı. Ayyrıca Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, de UCM'nin Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama emri çıkarması halinde, bunu uygulamak zorunda kalacaklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'a ilişkin "yakalama kararı" başvurusunun Gazze'de ateşkes anlaşmasını zorlaştıracağını savundu.

Blinken, Senato Dış İlişkiler Komitesi oturumunda ABD diplomasisi, küresel zorluklar ve 2025 bütçe talebi konusunda ifade verdi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı açıkladı; İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas liderleri Sinvar ve Haniye hakkında tutuklama emri isteniyor

Netanyahu, yakalama kararı başvurusunun “UCM’ye taşınan yeni bir antisemitizm" olduğunu savundu

UCM'nin Gazze saldırıları nedeniyle İsrailli yetkililer için "yakalama kararı" başvurusunu "son derece yanlış yönlendirilmiş karar" olduğunu savunan Blinken, bunun Gazze'de ateşkes sağlanmasına yönelik müzakerelerde anlaşmaya varma olasılığını zorlaştıracağını öne sürdü.

Blinken, "UCM savcısının dün verdiği son derece yanlış yönlendirilmiş karar, Hamas ile İsrail liderliği arasında ima edilen utanç verici denklik, bence bu sadece (Gazze'de ateşkes) anlaşmasına varma şansını daha da karmaşık hale getiriyor." ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'a "Gazze kasabı" protestosu

Biden yönetiminin ABD Kongresi ile UCM'nin "yakalama kararı"na karşı ortak hareket edebileceğini kaydeden Blinken, "UCM'nin hamlesine uygun bir yanıt verilmesi konusunda Kongre ile ve bu komiteyle birlikte çalışmaktan mutluluk duyacağız." şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Blinken, Kongre üyelerinin soruları üzerine, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme anlaşması çalışmaları hakkında da bilgi vererek, İsrail'in, bir Filistin devletini kabul etmek anlamına gelmesi halinde bu anlaşmayı kabul etmeye istekli olmayabileceğini ilk kez dile getirdi.

Blinken, Senato üyeleri önünde, "Suudiler Gazze'de ateşkes ve Filistin devletine giden bir yol talep ediyor ve İsrail'in bu yolda ilerlemeye istekli olması da mümkün olmayabilir." şeklinde konuştu.

Kongre'de 2 saatten fazla süren oturum sırasında Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz ile Blinken arasında, Biden yönetiminin İran politikası üzerine yaşanan hararetli tartışma da kayıtlara geçti.

UCM Başsavcısı Kerim Han, 20 Mayıs'ta, Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant hakkında "yakalama kararı" başvurusunda bulunduğunu bildirmişti.

UCM'den yapılan açıklamaya göre Han, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'a ilaveten Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının lideri Muhammed ed-Dayf hakkında "yakalama kararı" başvurusunda bulunmuştu.