Gündem

Bitlis Söğütlü'de operasyon: 10 köylü gözaltına alındı, ikisinden haber alınamıyor

YSP'li Hüseyin Olan Söğütlü'de vatandaşların görüşlerini dinledi

13 Ağustos 2023 13:30

Bitlis Tatvan'a bağlı Söğütlü köyünde 11 Ağustos’ta sabah saatlerinde başlatılan hava operasyonundan sonra çıkan çatışmanın ardından evlere baskın düzenlendiği belirtildi. Baskın sırasında gözaltına alınan 10 köylünün ikisinden haber alınamadığı, gözaltına alınan köylülerden Kerem Arvas’ın ise kolluk tarafından orantısız bir şekilde şiddet gördüğü iddia edildi. 

Duvar'dan Evrim Deniz'in haberine göre, köye giriş çıkış yasağının devam ettiğini belirten Avukat Berfin Ozan, Söğütlü Köyü’nde dün sabah saatlerinde yapılan baskın ile Kerem Arvas, Mustafa Tedbirli, Necip Tedbirli, Heybet Çelik, Serkan İpek, Garip İpek, Ekrem Avras, Ahmet Çelik adlı köylüler gözaltına alındığını söyledi. Ozan, ismi öğrenilemeyen iki köylüye ise ulaşılamadığını vurguladı.

"Kimliği bilinmeyen bir kişi köyde teşhir edildi"

Köyde düzenlenen hava saldırısı öncesinde droneların gönderildiğini aktaran Bitlis Barosu'ndan Avukat Berfin Ozan şöyle devam etti:

"Yapılan hava saldırısı sonucu PKK mensubu olduğu iddia edilen 3 kişinin öldürüldüğünü ve bir kişinin ise yaralı bir şekilde yakalandığı bize verilen bilgiler arasında. Yine köylülerin aktardığına göre, yaralı yakalanan kişi, kıyafetleri çıkarılarak teşhir ediliyor köy meydanında ve ambulans gelene kadar köy meydanında bekletiliyor. Ve köyde sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor. Sonrasında ise evlere operasyon düzenlenerek 10 kişi gözaltına alınıyor.’’

"Jandarma kayıp kişileri avukatlara sordu" iddiası  

Gözaltına alınan kişilerden Kerem Arvas’ın da avukatı olan Berfin Ozan, gözaltına alınan 10 kişiden ikisinin kayıp olduğunu ve akıbetlerinin bilinmediğini belirterek, jandarmanın kendilerine kayıp olan iki kişinin yerini sorduğunu aktararak şöyle devam etti: "Bize söylenen şu, ‘Onlara söyleyin gelsinler, ifadelerine başvuracağız.' Kendilerine bu şahısların nerede olduğunu bilmediğimizi söyledik fakat kayıp olan iki kişi için endişeliyiz. Gözaltı sırasında müvekkilim olan Kerem Arvas ise kolluk tarafından işkenceye maruz bırakılıyor. Gözünde, kafasında ve karın bölgesinde ciddi yaralanmalar mevcut. Gözaltı raporu için hastaneye götürüldüğünde gözle görülen bir işkenceye rağmen darp raporu vermiyorlar."

"Kaburgasında iki çatlak tespit edildi"

Gözaltına alınan 8 kişinin ayrı ayrı ilçelerde tutulduğunu belirten Ozan, yaptıkları ziyaret sırasında Kerem Arvas’ın yüzünde ciddi derecede ekimoz olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Kerem bey gözaltına alındığı sırada yüzüne ve karın bölgesine defalarca tekme atılmış. Biz önce fotoğraflama yaptık sonrasında ise hastaneye götürüldü ve kaburgasında iki tane çatlak olduğu tespit edildi. Ve bu çabalar sonucu bir darp raporu alındı. Bizler pazartesi günü bu darp raporuna binaen kolluk kuvveti hakkında suç duyurusunda bulunacağız."