Dünya

Birleşmiş Milletler, Suriye’den kaçanlar için kamp kuruyor

“Suriye kriziyle geçen 8’den fazla yılın ardından yeni bir sığınmacı kampı açmak için hazırlanıyoruz, yeniden!”

17 Ekim 2019 12:44

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Mülteciler Örgütü (UNHCR) Türkiye’nin başlattığı askeri harekâtın ardından Suriye’den kaçanlar için Irak’ta yeni bir kamp kurulduğunu duyurdu.

UNHCR Irak’ın resmi Twitter hesabından çarşamba günü paylaşılan bilgide, Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi topraklarında yer alan Duhok kenti yakınlarındaki Bardaraş’ta kurulan kampa 300 kişilik ilk grubun vardığı, daha sonra bu sayının 800’e çıktığı kaydedildi. UNHCR’ın Irak Temsilcisi Ayman Gharaibeh, “Suriye kriziyle geçen 8’den fazla yılın ardından yeni bir sığınmacı kampı açmak için hazırlanıyoruz, yeniden!” yorumunda bulundu.

Suriye'nin kuzeyine yardım ulaştırmada sıkıntı yaşanıyor: "Hatları işler tutmak ve yardımın devamlılığını sağlamak için çabamız sürüyor”

Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada da Suriye’nin kuzeydoğusunda Türkiye’nin düzenlediği operasyonun yabancı yardım görevlilerinin ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanması nedeniyle insani yardımın kesilebileceği ve yüz binlerce insanın bu durumdan etkileneceği uyarısı yapıldı.

Türkiye’nin Suriye’de düzenlediği operasyonun ardından bölgede dengeler değişmiş ve kuzeydeki ABD askerlerinin neredeyse tamamı çekilirken, daha önce onlar ya da Suriye Demokratik Güçleri tarafından kontrol edilen bazı yerlere Suriye ordusu ile Rus güçleri, bazı yerlere de Türkiye ordusu ile destekçi güçler girmişti. Bu gelişmelerin ardından aralarında Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Save The Children gibi uluslararası sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu çok sayıda organizasyon Suriye’deki operasyonlarını kısmen ya da tamamen askıya aldığını duyurmuştu.

The Independent’a konuşan BM’nin Şam ofisi yetkililerinden biri Suriye’nin kuzeyine uzanan tedarik zincirinin çoğu yerde kesintiye uğradığını belirterek, “Hatları işler tutmak ve yardımın devamlılığını sağlamak için çabamız sürüyor” dedi.