Gündem

'Kara Cuma' indirimlerindeki kargo aksamalarına Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı'ndan "sabır" uyarısı

Kargo firmalarının Aralık ayının ilk haftası itibariyle normale döneceği açıklandı

29 Kasım 2019 18:14

Her yıl Kasım ayının son Cuma günü başlayan 'Kara Cuma'da yapılan firma indirimleri sebebiyle kargo şirketlerinin yoğunluk yaşadığını ifade eden Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel "Geç teslimat şikâyetleri alıyoruz ancak bu da normal. Çünkü kargoların da bir yapısı var. Yılın bir iki günü için yeni bir teşkilat kurmaları da imkansız. İnternet üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin de bu dönemde sabırlı olmaları gerekiyor" diye konuştu.

"Aralığın ilk haftası normale dönecek"

Her yıl dünya çapında 29 Kasım günü yapılan indirimler, Türkiye'de 'Efsane Cuma', 'Muhteşem Cuma' gibi isimlerle yer buldu. Bu günlerde yaşanan yoğunluğun kargo firmalarına da yansıdığını belirten Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Öncel, “İnternet üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin bu dönemde sabırlı olmaları gerekiyor. Bir hafta 10 güne varan bekleme süreleri oluyor. Sağlıklı bir kargo sisteminde yanlış bir paket alamamanız lazım. Normalde 100 kamyon çıkış yapan bir firma, bir anda 500 kamyon çıkış yapıyor. Bunun dağıtımında gecikmelerin olması da gayet normal. Ek vardiyalarla bu kapatılmaya çalışılıyor ama yetersiz kalıyor. İki üç günden bir hafta 10 günlere çıktığı konusunda verilerim var. Aralık'ın ilk haftasından itibaren normale dönecek" diye konuştu.

Geçen yıl yapılan indirimdeki ilgiden dolayı bu yıl da beklentinin yüksek olduğunu ifade eden Öncel, “Bugün mağazalarda yoğun alışveriş bekliyoruz. Bu indirim cuma, cumartesi günleri de devam edecek. Kasım ayının başında '11.11' etkinliği vardı. Kasım ayı tüketici açısından önemli indirimlere sahne olan bir ay oldu. Uzun süren indirim süreleri şirketlerin yapılarını olumsuz etkiledi. Geçen yılın 'Efsane Cuma' etkinliğinde kredi kartıyla yapılan harcama tutarı 3.4 milyar lira. Bunun yaklaşık 950 milyonu internet alışverişinden gelmiş. Bu yıl bu rakamı 5 milyar olarak bekliyoruz. Kredi kartı harici nakit satışlarla birlikte bu rakamın 6-6.5 milyar civarında olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Kimisi sorun yaşarken, kimi vaktinde ulaşmış

İndirim günlerinden faydalanan vatandaşlardan Mehmet Ali Birlik, kargo şirketlerindeki aksamalarla ilgili olarak “Kargom erken geldi. Şansıma sanırım. Ama normalde 1-2 sürer, ben 3-4 gün içinde teslim aldım" dedi.

İndirim sürecinde ailesinden kargo bekleyen Emre Burulday ise kargosunun ona bir haftadır ulaşmadığını ifade etti. (DHA)