Çevre

Birleşik Krallık'ta yeni plan: Uçak yolcuları, 'karbon ücreti' ödeyecek

Yeni uygulamayla hava yolculuklarının iklime verdiği zarar hakkında farkındalık oluşturmak hedefleniyor

23 Temmuz 2019 16:29

T24 Dış Haberler

Derleme: Demet Kamburoğlu

Karbon salınımının çevreye verdiği zararlar konusunda yeni çözümler bulmaya çalışan Birleşik Krallık’ta uçak yolcularına ek vergi gündemde. Devlet yetkililerinin karbondioksit salınımını azaltmak ve iklim kriziyle savaşmak için tasarladığı ek vergi fikri kabul edilirse, hava yolunu tercih eden yolcular ekstra bir ‘karbon ücreti’ ödemek durumunda kalabilir.

Bu tür uygulamaların, toplu taşımanın çevreye etkisi hakkında farkındalık yaratacağını savunan yetkililer, projeden sağlanacak ek kaynağın, karbon ayak izini azaltmak adına yapılan ağaçlandırma çalışmaları gibi, doğa dostu projelerde kullanılabileceğini belirtiyor.

2050'den itibaren sera gazı salınımına neden olmayan ulaşım hedefleniyor

Devlet yetkilileri, tüketicilerde, yaptıkları ek ödemelerin gereken faydayı sağlayacağına dair bir güven oluşamayabileceği endişesini taşıyor. Yolculardan ek ücret almanın büyük bir adım olduğunu belirten Birleşik Krallık Ulaşım Bakanı Chris Grayling, uzmanlardan tasarı sürecinde bilimsel verilerin çoğaltılmasını talep etti ve özellikle 'toplu taşımadan kaynaklanan' karbon salınımının araştırılmasına dair çağrıda bulundu. 

Ek ücretin ayrı olarak gösterilmesi yerine, orijinal bilet fiyatına eklenme yoluna gidilebilir

Ulaşım Bakanlığı’nın yayınladığı bir raporda “Bu fikrin piyasada güçlülüğünü artırmak için uygulanılabilecek bir başka yol, ek ücret modeli yerine, aynı ücreti fiyata vergi olarak dahil edilmesi olabilir. Böylece, yolcunun ödeyeceği karbon ücreti bilete otomatik olarak dahil edilmiş olur” denildi.

İngiliz gazetesi The Guardian’da yer alan Latifa Yedroudji imzalı haberde, geçen yıl Birleşik Krallık'ta yer alan karbondioksit salınımının üçte birinin ulaşımdan kaynaklandığı belirtildi.