T24- Covering Climate Now*
António Guterres, Birlemiş Milletler Genel Sekreteri
Eylül'de yapılan BM İklim Eylem Zirvesi öncesinde milyonlarca genç kadın ve erkek harekete geçerek dünya liderlerine şunu söyledi: "Başarısız oluyorsunuz"
Haklılar.
Küresel salınımlar artış gösteriyor. Sıcaklıklar artıyor. Durumun okyanuslar, ormanlar, hava düzeni, biyo-çeşitlilik, gıda üretimi su, iş ve en sonunda da yaşam için sonuçları zaten kötü durumda- ve daha da kötüleşecek.
Bilim inkar edilemez. Ancak çoğu yerde insanların iklim krizini anlamak için çizelge veya grafiğe ihtiyacı yok. Sadece camlarından dışarı bakmaları yeterli.
İklim kaosu California'dan Karayipler'e, Afrika'dan kuzey kutbuna birçok yerde gerçek zamanda meydana geliyor.
Bu durumu tufanın yıkıma sebep olduğu Mozambik'te, kasırganın harap ettiği Bahamalar'da ve Güney Pasik'in yükselen sularında kendi gözlerimle gördüm.
İklim Eylem Zirvesi'ni Paris İklim Anlaşması'nın 2020 için belirlediği son tarihlerden önce kendimizi doğru yola sokmamız için bir zıplama tahtası olarak organize ettim. Birçok ülke ve sektörden lider çağrıma karşılık verdi.
İSadece hükümetler ve gençlerden değil; şirketler, yatırımcılar, şehirler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan geniş bir ittifak iklim yıkımından kaçınmak için dünyamızı doğru yola sokmak üzere bir araya geldi.
En çok salınım yapanlar henüz yapmamış olsa da, 70'den fazla ülke net kardon salınımlarını 2050'ye kadar sıfıra indirme taahhüdü verdi. Dünyanın en büyüklerinden bazıları dahil olmak üzere 100'den fazla şehir de aynı kararı verdi.
En az 70 ülke de Paris Anlaşması kapsamında ulusal planlarını 2020'de hızlandırma kararı aldıklarını bildirdi.
Ufak ada devletleri birlikte 2030'da karbonsuz olma sözü verdi ve yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçeceklerini açıkladı.
Pakistan'dan Guatemala'ya, Kolombiya'dan Nijerya'ya, Yeni Zelanda'dan Barbados'a birçok ülke 11 milyardan fazla ağaç dikme yemini etti.
Özel sektörde 100'den fazla lider yeşil ekonomiye geçiş konusunda girişimlerini hızlandırma taahhüdü verdi
2 Trilyon doların yönetimini üstlenen dünyanın en büyük varlık sahipleri 2050 yılına kadar karbonsuz yatırım portfolyolarına geçiş yapma taahhüdü verdi.
Bu gelişme, dünyadaki yatırılmış sermayenin yaklaşık yarısını temsil eden varlık yöneticilerinin dünya liderlerine yaptığı karbona mantıklı bir fiyat biçme ve dünya çapında fosil yakıt desteğini kaldırma çağrısının ardından geldi.
Uluslararası Kalkınma Finans Kulübü, 2050 yılına kadar en az 20 gelişmiş ülkede temiz enerji yatırımı için 1 trilyon dolar verme taahhüdü verdi.
Dünya bankacılık sektörünün üçte biri işlerini Paris anlaşması hedefleri ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne göre yürütme anlaşması imzaladı.
Bütün bu adımlar çok önemli fakat yetersiz.
Zirve, en başından beri dünyayı dürtmek ve daha geniş bir hareket başlatmak için tasarlanmıştı. Aynı zamanda acı gerçekler için bir küresel sahne oldu ve adım atanlar ve atmayanlar üzerine bir ışık yaktı. Reddeden ya da direnç gösterenlerin saklanacak yeri yok.
Onların evlerinde daha çok çaba sarfetmesi ve dünya için yeşil ekonomik çözümler üretmeleri için çabalayacağım.
Gezegenimizin gerçek küresel bir açıdan harekete geçmeye ihtiyacı var. Bu, bir gecede çözülemez ve krize katkı sağlayanların hepsinin de harekete geçmesi gerekiyor.
Eğer dünyamız iklim uçurumundan kurtulacaksa, bilimin sesine kulak vermek, karbon salınımını 2030’a kadar yüzde 45 düşürmek, 2050 yılında karbonsuz orana erişmek ve küresel ısınmanın yüzyılın sonunda 1.5 dereceden fazla artmasını önlemek için yapmak gereken daha çok şey var. Dünyanın geleceğini ancak böyle kurtarabiliriz.
Bir sürü ülke hala daha ucuz ve yeşil seçenekler bulunmuş olsa da kömüre bağımlı görünüyor. Karbon fiyatlandırmasında daha çok gelişme göstermeliyiz, 2020 yılından itibaren yeni kömür ocaklarının kurulmamasını sağlamalıyız ve trilyonlarca dolar ödenen vergi paralarının hortumlar, tropik hastalıklar yaratan ölen fosil yakıt endüstrisine gitmesini engellemeliyiz.
Aynı zamanda gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere hafifletme ve adaptasyon süreçleri için özel ve kamu kaynaklarından taahhüt ettiği 100 milyar dolarlık yardımı yapması gerekiyor.
Ve bu ülkelerin taahhütlerinin Aralık ayında Şili Santiago’da gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’nda başlatmasını sağlayacağım. Birleşmiş Milletler, bu hedeflerin gerçekleşmesinin desteği için birlik oldu.
İklim değişikliği zamanımızın belirleyici unsuru.
Bilim bize şu an izlediğimiz yolun sonucunda küresel ısınmanın en az 3 derece artacağını söylüyor. Ben bunu göremeyeceğim fakat torunlarım görecek.
Tek evimizin yok edilmesinde suç ortağı olmayı reddediyorum.
Birleşmiş Milletler, genç liderler ve artan sayıda finans, hükümet, sivil topluluk lideri; kısacası birçoğumuz harekete geçiyoruz. Fakat başarılı olmak için çok daha fazlasına ihtiyacımız var.
Önümüzde uzun bir yol var fakat harekete geçildi.
*Bu makale T24 ile Covering Climate Now'ın iş birliği kapsamında yayımlanmıştır. Covering Climate Now 300 haber kaynağının iş birliği ile iklim haberlerinin daha iyi takip edilmesini hedeflemektedir.