Gündem

Bireysel silahlanma yüzünden hayatını kaybeden kişi sayısı 4 yılda yüzde 69 arttı

Çocuklarını kaza kurşunuyla kaybeden aileler, ruhsatsız silah kullanımına karşı yasanın yürürlüğe girmesini istiyor

28 Eylül 2019 18:35

Türkiye'de her yıl yaklaşık 4 bin 500 kişinin bireysel silahlanma yüzünden hayatını kaybettiği belirlendi. Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı'nın "Türkiye'nin Silahlı Şiddet Haritası" ve 2018 raporuna göre, 4 yıl içinde sadece basına yansıyan ölüm ve yaralanmayla sonlanan şiddet olaylarının sayısı 2 bin 174'den 3 bin 679'a yükseldi. 4 yıl içinde yaşanan olaylardaki artışın yüzde 69 olduğu belirlendi. 
 
BirGün'den Dilan Esen'in haberine göre, üçü de 17 yaşında olan Aleyna Can Yirmibeş, Helin Palandöken ve Ahmet Emre Çavuş evde, sokakta ve okulda kurşunların hedefi olarak yaşamlarını kaybettiler. 

Yasa yürürlüğe girmeli 

Palandöken'in babası Nihat Palandöken, kızının katili müebbet hapis cezası alsa da olayın tekrarlanmaması için bireysel silahlanmaya karşı imza topladığı ve imzaları meclise götüreceklerini söyledi. İnternetten yasadışı yollarla satın alınan bir silahla kızının vurulduğunu belirten Palandöken, aynı olayın başka insanların da başına gelmemesi için yasanın yürürlüğe girmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Adalet yerini bulmazsa çok ölüm görürüz

İstanbul’da başından silahla vurularak öldürülen Aleyna Can Yirmibeş’in annesi Fatma Yirmibeş ise kızının katillerinin tutuksuz yargılandığını söyledi. Bu ülkede adalet olmadığını savunan anne Yirmibeş, “Eğer adalet olsaydı bu insanlar bu cinayetleri işleyemez, korkarlardı. Artık kurşunlar atılmasın, insanlar ölmesin. Gençler yaşasın. Neden böyle oluyor?” diye sordu.

Kızının davası İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 Ekim’de saat 10.00’da görülecek olan anne Yirmibeş, sanık Bayram Ekici'nin cinayetten tutuklanmasını istedi. Kızının katilinin peşini bırakmayacağını söyleyen anne, adalet yerini bulmazsa daha çok ölüm yaşanacağını da ifade etti. 

50 kuruşluk mermi bir aileyi yok etti

İstanbul Gazi Mahallesi’nde yolda yürürken maganda kurşununa hedef olan Ahmet Emre Çavuş ise iki yıl felçli kaldıktan sonra hayatını kaybetti. Lise öğrencisi Ahmet Emre Çavuş’un babası Bülent Çavuş da Palandöken gibi bireysel silahlanmaya karşı mücadele başlattı. Afiş bastırıp çeşitli dükkânlara dağıttığını söyleyen baba Çavuş, duygularını şöyle aktardı.

“İnsanlar bu konuda bilinçlenmeli. Sosyal medya hesaplarımdan her sabah bireysel silahlanmaya karşı mesajlar paylaşıyorum. İnternetten silah satanlar bana mesaj attı, ‘Devlet bizimle baş edemiyor, sen nasıl edeceksin?’ diye. Benim evladım gitti. İstesem kenara oturup yasımı tutarım ama 50 kuruşa satılan bir mermi, bir aileyi yok etti. Ben başka insanların da başına gelmemesi için mücadele ediyorum” 

Bu konuda milletvekilleri çalışma yürüttü

Bugüne kadar çok sayıda milletvekili bireysel silahlanmaya ilişkin soru önergesi verip araştırma komisyonları kurulması için çalışma yapmış; "internetten silah satışına dair bir kısıtlama olup olmadığı", "ruhsatı veya taşıma süresi geçmiş silahlar için hangi işlemlerin uygulandığı" gibi sorular cevaplanmak üzere meclise yöneltilmişti.

Cezalar düşük: her 10 kişiden 8'inin silahı var

Devletin bu silahlardan vergi topladığını belirten Avukat Ayhan Erdoğan, bedelinin çok ağır olduğunu söyledikten sonra, "Neredeyse her 10 kişinin 8’inde silah var. Ruhsatsız silahlara verilen ceza oranları çok düşük, dolayısıyla herkes taşıyabiliyor ve korkmuyor. Cezalar artmalı ve ertelenmemeli. Ayrıca ruhsatsız silahla bir suç işlendiğinde normal olarak uygulanacak olan cezanın birkaç kat fazlası uygulanmalı" dedi.