Dünya

Birayı fondip yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "aşırı içki tüketimine teşvik etmekle" eleştiriliyor

20 Haziran 2023 11:20

İzlediği ragbi maçı sonrası birayı fondip yaparken görüntülenen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir süredir halk sağlığı uzmanları tarafından aşırı içki tüketimine teşvikle eleştiriliyor.

Euronews’un aktardığı habere göre,  Macron, hafta sonu Paris'teki Stade de France'ta izlediği ragbi liginin final maçında şampiyonluk unvanını korumayı başlatan Toulouse ekibinin sevincine ortak oldu. Maçın ardından La Rochelle takımını 29'a 26 skorla yenerek ligi lider tamamlayan ekibi kutlamak için soyunma odasına giden Macron'a bir şişe  bira ikram edildi ve "bir dikişte içmesi" istendi.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde,  cumhurbaşkanının, şampiyon takımın oyuncu ve antrenörlerinin tezahüratları arasında şişeyi 17 saniyede fondip yaptığı görüldü.

Birçok Fransız cumhurbaşkanı gibi sıklıkla elinde bir kadeh şarapla görülen ve şarap endüstrisinin sıkı destekçisi olan Macron, her gün öğle ve akşam yemeklerinde birer bardak şarap içtiğini belirtiyor.

Ancak Macron, bir süredir halk sağlığı uzmanları tarafından aşırı alkol tüketimini teşvik etmekle suçlanıyor. 

Yeşiller Partisi milletvekili Sandrine Rousseau ragbi maçındaki davranışı sosyal medyada "Bir fotoğrafta siyasi liderlikte toksik erkeklik" ifadeleriyle tanımladı.

Sosyalist Parti milletvekili Arthur Delaporte da sosyal medyadan "Aşırı alkol tüketimine, aşırı içkiye karşı elli yıllık halk sağlığı politikası... mesaj açıkça işe yaramadı" diyerek bir cumhurbaşkanının bu davranışı sergilememesi gerektiğinin altnı çizdi.

Fransız kanalı BFM'de olayı yorumlayan Fransa Bağımlılık Birliği'nden Bernard Basset "Bu durumda, sporu, partileri ve alkol tüketimini, herkesin biraz fazla içtiği erkeksi bir akran baskısı bağlamında ilişkilendiriyor" dedi.

Aynı kanaldaki konuşan doktor ve bağımlılık uzmanı William Lowenstein da bu davranışın uygunsuz olduğunu vurgulayarak, "Bunu yapabilirsiniz ama kameraların önünde değil" diye konuştu.