Dünya

Bir Güney Amerika ülkesi daha sokağa indi: Kolombiya'da yüz binler Duque hükümetini protesto etti

22 Kasım 2019 07:30

T24 Dış haberler

Dünya çapındaki protesto hareketleri dalgasına bir Güney Amerika ülkesi daha katıldı. Kolombiya'da aralarında sendika üyeleri ve öğrencilerin de olduğu kalabalık bir grup ekonomi reformu yapılacağı iddialarının ardından Ivan Duque hükümetine karşı sokaklara çıktı.

Reuters'ın aktardığına göre sokağa çıkan yüz binler gençler için asgari maaşın ve emeklilik haklarının korunmasını talep etti. Kalabalık bir grup da hükümetin yüzlerce insan hakları aktivistlerinin öldürülmesine sessiz kalmasını ve üniversitelerdeki yozlaşma gibi konuları protesto etti.

Devlet Başkanı Duque, hükümetinin şiddet olaylarına tolerans göstermeyeceğini ifade etti. Aralarında başkent Bogota da olan bazı şehirlerde polisin biber gazı kullandığı belirtildi.

Kolombiya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre eylemlerde 42 sivil ve 37 polis memuru yaralandı. 36 kişinin de gözaltına alındığı bildirildi. Kolombiya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre ülke çapında yaklaşık 207 bin kişi eylemlere katıldı ve çoğu akşam saatlerine doğru barışçıl bir şekilde evlerine döndü.

Kolombiya İçişleri Bakanı Nancy Patricia Guterres gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ülkenin neredeyse her yerinde pozitif vatandaş katılımı oldu. Birkaç izole olay uygun bir şekilde ulusal polis güçleri tarafından kontrol altına alındı" dedi.

Cali kentinde protestocular yolları engelledi ve halk otobüslerini tahrip etti. Şehrin belediye başkanı cuma akşamı saat 7'ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Başkent Bogota'da da yolların bloke edildiği ve 64 toplu taşıma istasyonunun hasar gördüğü belirtildi.