Çevre

Bir günde 7 kenti 'tehdit' eden karar

Karar ile sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında daha büyük bir tahribat meydana gelebilir

17 Nisan 2019 11:06

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün talimatı ile Edirne, Gümüşhane, Bursa, Van, İzmir, Denizli ve Çanakkale’de birçok alanın yapılaşmaya açıldığı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararların doğa talanına yol açmasından endişe duyan uzmanlar sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında daha büyük bir tahribat olabileceğine yönelik olarak kaygılarını dile getirdi.

• Edirne’nin merkez ilçesi, Askersöğütlü Devlet Ormanı nitelikli doğal koruma alanı ilan edildi. Eğribük Havzası doğal koruma alanı ilan edildi.

• Gümüşhane’nin merkez ilçesi, Süleymaniye Mahallesi doğal sit alanı sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı ilan edildi.

• Bursa’nın Orhangazi ilçesi Keramet Mahallesi doğal sit alanı, nitelikli doğal koruma alanı ilan edildi.

• Van’ın Bahçesaray ilçesi sınırlarında yer alan Müküs Çayı, nitelikli doğal koruma alanı ilan edildi. Gürpınar ilçesi, Çavuştepe Kalesi doğal sit alanı sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı ilan edildi.

• Denizli’nin Babadağ ve Tavas ilçeleri sınırları içerisinde yer alan Salbakos Dağları ve çevresi doğal koruma alanı ilan edildi.

• İzmir’in Buca ilçesi İnönü Mahallesi, Tınaztepe Mahallesi ve Dumlupınar mahallesindeki bazı adalar sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı ilan edildi. Buca, Bornova ve Kemalpaşa’yı kapsayan 26. grup alanı nitelikli doğal koruma alanı ilan edildi.

•Çanakkale’nin Gelibolu ilçesi 1. kısım sit alanları doğal koruma alanı ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı ilan edildi.

Bu karar ile yapılaşmanın önünün açıldığını belirterek bir doğa katliamına ilişkin uyaran uzmanlar, nitelikli koruma alanlarında küçük ölçekli değişiklikler yapılabilirken, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında daha büyük bir tahribat olabileceğini dile getirdi.