Gündem

BirGün yazarı Aydoğan, MEB'in "kampüs okul" projesini kaleme aldı: Özel okul açıyorlar

17 Ekim 2024 10:12

T24 Haber Merkezi 

BirGün yazarı Feray Aytekin Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hayata geçirmeyi planladığı "kampüs okul" projesinin işletme gibi çalıştırılacak özel okullar olduğunu aktardı. 

BirGün yazarı Feray Aytekin Aydoğan, MEB'in "kampüs okul" projesini kaleme aldı. Bu projeyle özel okullar açılacağını belirten Aydoğan'ın yazısı şöyle: 

"MEB eğitim kampüsleri yönergesini incelediğimizde çok açık bir şekilde görülen MEB bir işletme gibi çalıştırılacak özel okullar açıyor. Yönergede okul, kampüs okul için işletme ifadesi kullanılıyor.

• Okulun ihtiyaçları kampüs bünyesindeki ortak alanlar ile tesislerin işletme ve kira gelirlerinden karşılanacak. Kampüs bünyesindeki okul ve kurumların kantin, açık alan, salon ve benzeri yerlerinden sağlanan kira gelirlerinden arz bedeli düşüldükten sonra kalan net işletme gelirlerinin %80’i okul aile birlikleri, % 20’si kampüs müdürlüğü hizmetlerinde harcanmak üzere il/ilçe millî eğitim hesabına aktarılacak.

• Kampüs bünyesindeki okul ve kurumların; kendi binalarındaki elektrik, su, doğalgaz vb. abonelikleri kendi adlarına yapılacak, giderleri de okul tarafından karşılanacak. Bunların dışındaki bina ve tesislere ait elektrik, su, doğalgaz vb. abonelikler kampüs müdürlüğü adına yapılacak, giderleri de kampüs müdürlüğünce karşılanacak.

• Kampüsteki okul ve kurumların bünyesinde kurulan döner sermaye işletmeleri, kendi mevzuat hükümlerine göre yönetilecek.

• En kritik madde ise eğitim alanında tüm kamu hizmetlerinin özel sektör eliyle yapılabileceği maddesi. Kampüsün “güvenlik, temizlik, yemek, taşıma ve benzeri” hizmetleri; hizmet satın alınarak özel sektöre yaptırılabilir diyerek bakanlık bir yandan artık kamu görevlisi ataması yapmamayı, kamu hizmetlerinin tasfiyesini amaçlıyor. Bir yandan da temizlik, güvenlik, yemek ve ulaşımı öğrenciler için paralı hale getiriyor. Benzeri hizmetler diyerek kamusal eğitimin gereği olan her tür kamu hizmetinin parayla satılacağı okul projesini hayata geçiriyor.

Bu proje ile birlikte çok sayıda yeni soru da karşımıza çıkıyor. Şu an eğitimin devam ettiği okullar, liseler buraya taşındığında o liselerin bulunduğu yerler, araziler için ne planlanıyor? Çok sayıda kamu okulu satışa çıkarıldı. Örneğin Eylül 2023’te Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yap-işlet-devret modeliyle bir meslek ve bir de Anadolu lisesi inşaatı yapan müteahhit tarafından iki okul satışa çıkarılmıştı. Halka ait kamu arazisini alan müteahhit aynı zamanda yine halkın, kamunun kaynaklarından 8 yıl boyunca kirasını da almıştı.

KÖİ okullar....

Okulun en temel özelliklerinden biri ulaşılabilir, öğrencilerin evine yakın, yaşadığı yerle, şehirle iç içe olmasıdır. Öğrencilerin evlerinden, ailelerinden, yaşadıkları mahallelerden koparılması, aynı zamanda şu anda köylerde taşımalı eğitimin sınırlandırılması ile okullarına ulaşamayan, okuldan kopan binlerce öğrenci olduğu gerçeğini de yaşarken okullara ulaşımın da, kampüs denilen okulların içine yapılan yurtların da paralı hale getirilebileceği yönerge eliyle düzenlenmektedir."

Yazının tamamını okumak için tıklayın


'Salıncak eyalet' nedir, en çok oy alan aday neden kazanamıyor; işte ABD seçimleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey