Gündem

BirGün: "Türk Escobar’ın oğlu teşvik almış!

İstanbul Emniyeti Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, cezaevindeki Ürfi Çetinkaya’nın yönettiği suç örgütüne yönelik operasyon düzenledi

28 Şubat 2024 08:14

Kamuoyunda "Türk Escobar" olarak bilinen Ürfi Çetinkaya’nın liderliğini yaptığı suç örgütüne yönelik operasyonda ‘iş insanı’ oğlu ile onun şirketinde çalışan kimi isimler gözaltına alındı. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı olan oğlu Rüstem Çetinkaya’ya çeşitli suçlar yöneltildi. Sahibi olduğu şirketin bakanlıktan teşvik aldığı öne sürüldü. 

20 Şubat'ta İstanbul merkezli aralarında Afyon'un da bulunduğu dokuz kentte gerçekleştirilen operasyon, uyuşturucu baronu ve “Türk Escobar” lakaplı Ürfi Çetinkaya’nın liderliğini yaptığı örgüte yönelikti.

Uyuşturucu, kara para

43 şüpheliden 23'ünün tutuklandığı, 20’sinin de “adli kontrol” şartıyla serbest bırakıldığı soruşturma kapsamında, 20 milyar TL değerinde mal varlığına el konuldu. Soruşturmada zanlıların Avrupa ve Türkiye’de 37 ton uyuşturucudan sorumlu oldukları tespit edildi. Ayrıca şüphelilerin kendilerine ait gemi ve ticari konteyner gibi araçlarla uluslararası uyuşturucu sevkiyatı yaptıkları belirlendi. Örgütün elde ettiği kara paranın aklanmasında şüphe göstermeyen yöntemlere başvurulduğu da tespit edildi.

Fakat iddiaya göre, Ürfi Çetinkaya’nın cezaevine girmesinin ardından, oğlu Rüstem Çetinkaya suç örgütünün başına geçti. Çetinkaya’nın uyuşturucu ticaretinden elde ettikleri geliri Hakkı Yaman Namlı’nın yönlendirmesiyle akladığı öne sürülüyor. Namlı, “Susurluk Raporu'nda uyuşturucudan gelen parayı akladığı” belirtilen KKTC'deki First Merchant Bank'ın sahibiydi.

Rüstem Çetinkaya

Bu operasyona “Temmer Mermer”den adı karışan sadece Rüstem Çetinkaya değildi. Şirketin yöneticilerinden Arda Erel de gözaltına alındı. Erel, verdiği ifadede Rüstem Çetinkaya'nın madencilik şirketinde yöneticilik yaptığını aktardı, uyuşturucu suçlamasıyla alakası olmadığını iddia etti.

Rüstem Çetinkaya’nın maden işleri için ruhsat alamadığını kaydeden Temmer Mermer Genel Müdür Yardımcısı Erel, “Rüstem Bey ruhsat alamadığı için şirket benim üzerimedir. Rüstem Bey ne dediyse onu yaptım” ifadelerini kullandı. Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, Erel’in sözünü ettiği şirketin adı “New Age Marble Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.” 2020’de kurulan şirketin sahibi, Arda Erel olarak görülüyor. Şirketin Karaman’daki maden ocağı için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildiği görülüyor.

Bir diğer şüpheli de Rüstem Çetinkaya'nın şirketinde muhasebecilik yapan Ferdi Olgunsoy’du. Olgunsoy yaptığı savunmada, “işlemlerin resmi olduğunu” iddia etti.

Yatırım desteği aldı iddiası

BirGün’ün ulaştığı bilgilere göre Temmer Mermer, 1 Haziran 2022’de Sanayi Bakanlığı’nın yatırım teşvikinden yararlandı. Şirket, Afyon’a kuracağı Güneş Enerji Santralı (GES) santralı için KDV istisnası, yüzde 80 oranında vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlandı.