Kültür-Sanat

Bir cinayetin anatomisi: Suriye Kapanı…

İbrahim Varlı’nın yeni kitabı “Suriye Kapanı” Tekin Yayınevi’nden çıktı

28 Kasım 2019 15:16

İbrahim Varlı’nın yeni kitabı “Suriye Kapanı” Tekin Yayınevi’nden çıktı. Suriye’de dokuzuncu yılına giren savaşı bütün yönleriyle irdeleyen çalışma okur için bir başucu kitabı. Savaş döneminde defalarca Suriye’ye giden, savaşın önemli kırılma anlarına tanıklık eden Varlı’nın verdiği önemli bilgiler “bu kirli savaşı” anlamamıza yardımcı olacak kaynak niteliğinde.  

Tekin Yayınevi etiketiyle raflarda yerini alan bu eser için Marksist düşünür ve yazar Fikret Başkaya şöyle diyor:

“Elinizdeki kitapta İbrahim Varlı, Suriye’ye kurulan emperyalist tuzağın, bütünlüklü bir tahlilini ve tasvirini yapıyor. ‘Orada ne oldu, neden oldu, nasıl oldu?’ sorularına odaklanıyor. Suriye halklarına dayatılan vahşetin aktörlerini açık ediyor. Gerçek bütündedir, hakikat bütündedir ilkesinden hareket etmesi ona yöntem üstünlüğü sağlıyor ve şeylerin gerçeğine nüfuz etmesini kolaylaştırıyor.”

Ve ekliyor:

“Bu kitabı zevk alarak, büyük bir ilgiyle okudum ve çok şey öğrendim. Şeylerin gerçeğine dokunan bir eser. İbrahim Varlı dostumuzu bu güzel eserinden dolayı kutluyorum. Bilgi birikimi ve entelektüel yeteneği umut vaat ediyor.

“Siz hiç savaş gördünüz mü?”

İbrahim Varlı, bugüne kadar okuduğumuz güncel ve politik eksende yazılan kitaplardan farklı olarak, sınırlarımızda yaşanan “Suriye Savaşı”nı akıcı üslubu ve muazzam kurgusuyla bir hikâye anlatır gibi okura aktarıyor. Savaş bölgesine defalarca gitmiş, karış karış Suriye’yi dolaşmış olan yazar, dünyanın “Ortadoğu” kapısında gördüklerini birikimi ve entelektüel yeteneğiyle birleştirerek başlangıcından bugüne, diyalektik bağı da koparmadan resmediyor. Ve dünyanın gözleri önünde işlenen büyük “Bir Cinayetin Anatomisi”ni okura sunarken, IŞİD’i ve sahnedeki diğer oyuncu ve figüranları da doğru bir bakışla analiz etmeyi elden bırakmıyor.

“Yakın siyasi tarihin en hazin savaşına sahne oldu Suriye. Emperyalist müdahaleciliğin, demokrasi ihracının ve siyasal İslamcılığın bir ülkenin başına ne tür çoraplar ördüğünün somut göstergesi oldu. Çok parçaya bölünmüş, içeriden çökertilerek istikrarsızlığa mahkûm edilmiş bir ülke yarattılar elbirliğiyle…

Suriye artık yeni bir dönemin arifesinde. IŞİD ve türevi radikal İslamcı Vandalizm yenildi. Ancak bu her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Savaşın henüz birinci aşaması kapandı. Çok parçalı ülkenin siyasi dizaynının nasıl olacağı konusunda küresel aktörlerin kendi aralarındaki kavga sürüyor. Bu durum beraberinde çatışma ve anlaşmazlıkları da getiriyor. Fırat’ın doğusu, İdlib, Kuzey Suriye’deki oluşum Rusya ve ABD’nin aktif varlığı bu kadim ülkeyi zorlu bir geleceğin beklediğinin işaretleri.”