Gündem

Bir ay önce beraat isteyen savcı fikir değiştirdi; Ahmet Sever'e AYM kararına rağmen ceza istendi

Duruşma Eylül ayına ertelendi

29 Mart 2024 13:51

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün basın danışmanlığını yapan Ahmet Sever’in, eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı, milletvekili Mustafa Varank’a hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına rağmen Sever’in cezalandırılmasını istedi. 

Abdullah Gül'ün basın danışmanlığını yürüttüğü döneme ilişkin bir kitap yayımlayan Ahmet Sever, bir gazeteci ile yaptığı röportajda, sosyal medyada, “Ak troll” olarak nitelendirilen grubun, o dönem Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yapan Varank tarafından yönlendirildiğini söylemişti. Varank'ın şikâyeti üzerine hakkında hakaret davası açılan Sever, 10 bin 620 lira para cezasına çarptırılmış, mahkeme daha sonra hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) kararı vermişti. HAGB kararlarına itiraz yolu olmaması nedeniyle Sever, AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

Kısa Dalga'nın haberine göre; AYM, benzer yöndeki başvuruları da bu dosya ile birleştirerek karara bağlamıştı. Yüksek Mahkeme, HAGB kurumunun uygulanmasından kaynaklanan müdahalelerin kanunilik ölçütünü sağlamadığını belirterek, “ifade özgürlüğü hakkının” ihlal edildiği sonucuna varmıştı.

Savcı ilk duruşmada beraat istemişti

Bu karar üzerine başlayan yeniden yargılamanın 23 Şubat’ta yapılan duruşmasında Sever’in avukatı Filiz Aydın, Anayasa Mahkemesi kararına uyularak beraat kararı verilmesini isterken Varank’ın avukatı Ahmet Özel, “Şikayetimiz devam etmektedir. Sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ateş ise esas hakkındaki mütalaasında Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü’nün 29 Mart 2023 tarihinde verdiği ihlal kararına göre Ahmet Sever hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini söyledi.

Savcı fikir değiştirdi: Cezalandırılsın

Ancak bugünkü duruşmada fikir değiştiren savcı Ateş, bu defa Sever’in cezalandırılmasını istedi. Ateş, Anasaya Mahkemesi’nin sanığın ifade özgürlüğü ve toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdiğini tekrarladı “Ancak ihlal gerekçesinin yargılamanın esasına ilişkin olmayıp hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumuna ilişkin olduğu gözetilerek, sanığın işlediği sabit olan kamu görevlisine karşı hakaret suçundan eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu maddeleri gereğince cezalandırılmalarına karar verilmesini” istedi.

Duruşma Eylül ayına ertelendi.