Gündem

Bir antisemitizm olayı da Hisar Okulları'nda: "Kabul edilemez bir şakalaşma; soruşturma süreci başlattık"

18 Mart 2023 10:14

Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencilerinin, Ulus Özel Musevi Lisesi'yle yaptığı liselerarası futbol maçında Nazi selamı vermesinin ardından, Hisar Okulları'nda da antisemit bir olay yaşandığı iddia edildi. 

Hisar Okulları'ndan Avlaremoz'a yapılan açıklamada, haberin ilk halinde kaynakların belirttiği gibi, "Nazi selamı verilmediği ve Nazi marşının ezbere okunmadığı", ancak Yahudi bir öğrenciye karşı "kabul edilemez bir şaka" yapıldığı belirtildi.

Okuldan yapılan açıklamada, "Öncelikle Hisar Okulları isminin tarihin ayıbı olan bu konu çerçevesinde yer almış olmasından dolayı büyük üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz" denilerek, özür dilendi.

Açıklamada, "olaya taraf olan öğrencilerle" olayın meydana geldiği 16 Mart'ta görüştükleri belirtilerek,  "Haberde hedef olarak gösterilen öğrencimizin de teyit ettiği gibi kendisine yönelik, Okul Yönetimimiz ve Okul Topluluğumuz tarafından kabul edilmeyecek bir şakalaşma gerçekleşmiştir. Nazi Marşı okunması, çalınması veya Nazi selamı verilmesi gibi bir davranış kesinlikle söz konusu değildir" ifadeleri kullanıldı.

Konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı bildirilen açıklama, Hisar Okulları'nın resmi sitesinde veya Twitter hesabında yer verilmedi. 

Holokost sırasında Nazi Almanyası ve destekçileri, 1939-1945 arasında 6 milyon Avrupalı Yahudiye soykırım yaptı. Bu Avrupa'daki Yahudi nüfusun yaklaşık üçte ikisine tekabül ediyordu. 

Hisar Okulları'ndan Avlaremoz'a yapılan açıklamanın tamamı şöyle: 

"Hisar Okulları ile ilgili 17 Mart 2023 tarihinde Avlaremoz gazetesinde yayımlanan habere istinaden sizlerle iletişime geçmek istedik.

Öncelikle Hisar Okulları isminin tarihin ayıbı olan bu konu çerçevesinde yer almış olmasından dolayı büyük üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz. Bu olay nedeniyle Musevi camiasında yaratmış olabileceğimiz herhangi bir huzursuzluktan ötürü özürlerimizi mecranız vasıtası ile iletmek isteriz. Hisar Okulları kurum felsefesi barış dili gözeten, tüm insanlığı kucaklayan kapsayıcı bir okul ve eğitim ortamı yaratmak üzerine inşa edilmiştir. Herhangi bir topluluk üyesinin bu felsefeye aykırı hareket etmesinin asla kabul edilmediğini vurgulamak isteriz. Okulumuzda gerçekleşen olayın gelişimini aşağıda sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Habere konu olan 16 Mart 2023 tarihinde, ivedilikle taraf öğrencilerimizle, Okul Yönetimi olarak aynı gün içinde görüştük. Haberde hedef olarak gösterilen öğrencimizin de teyid ettiği gibi kendisine yönelik, Okul Yönetimimiz ve Okul Topluluğumuz tarafından kabul edilmeyecek bir şakalaşma gerçekleşmiştir. Nazi Marşı okunması, çalınması veya Nazi selamı verilmesi gibi bir davranış kesinlikle söz konusu değildir. Konuyla ilgili olarak soruşturma süreci ivedilikle başlatılmış olup en ciddi şekilde takip edilmektedir. Amacını aşan ifadeye maruz kalan öğrencimizin ailesi ile Okul Yönetimimiz bizzat görüşerek konunun ayrıntılarını öğrenmiş ve üzüntülerini dile getirmiştir. Ailenin, evlatlarının bugüne kadar Hisar Okulları’nda mutlu ve huzurlu bir eğitim hayatı sürdürdüğünü ve okulumuza olan güvenlerinin tam olduğunu iletmiş olması memnuniyet yaratmış olsa da, olaydan dolayı büyük üzüntü duyduğumuzu bir kez daha bu mecranız üzerinden de iletmek isteriz.

Okulumuz, kapsayıcılık ve barış dilini merkeze alan felsefesiyle eğitim vermeye kararlılıkla devam edecektir.

Saygılarımızla, Hisar Okulları."

Ne olmuştu?

Liseler arası turnuvada Üsküdar Amerikan Lisesi futbol takımı oyuncuları, Ulus Özel Musevi Lisesi oyuncularına karşı gol sevinçlerini topluca Nazi selamı vererek yapmıştı.

Bunun üzerine Üsküdar Amerikan Lisesi'nden yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanılmıştı:

"1876 yılından bu yana nesiller yetiştiren Üsküdar Amerikan Lisesi olarak; Ulus Özel Musevi Lisesi ile gerçekleştirilen bir futbol maçında, bir oyuncumuzun yapmış olduğu yanlış hareketten dolayı derin üzüntü içindeyiz.

Kurum ve eğitim felsefemiz gereği, her türlü ayrımcılığın karşısında durduğumuzu önemle vurgulamak isteriz.

Ulus Özel Musevi Lisesi okul yetkilileri ile ivedilikle görüşüp üzüntülerimizi iletmiş ve gerekli soruşturmayı başlatmış bulunmaktayız."

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü de olayla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Avlameroz, 17 Mart'ta yayımladığı haberinde farklı öğrencilerin kendilerine Hisar Okulları'nda da antisemit bir olay yaşandığını söylediğini aktardı. Öğrencilere göre, okulda Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencilerinin Nazi selamı vermesi tartışılırken, bir öğrenci Yahudi okul arkadaşının önünde Nazi marşı okumaya başladı. Yine iddiaya göre, başka iki öğrenci de bu esnada Nazi selamı vererek bu öğrenciye destek verdi.

Hisar Okulları ise bu iddiayı yalanlayarak, "Nazi Marşı okunması, çalınması veya Nazi selamı verilmesi gibi bir davranış kesinlikle söz konusu değildir" açıklamasını yaptı.