Gündem

Bir altın madeni daha: Tüprag, Şahin Dağları'nda arama yapmak için ruhsat aldı

1975 futbol sahası büyüklüğündeki alan için 2024 yılına kadar ruhsat verildi

22 Ağustos 2019 17:03

Kanadalı madencilik firması Eldorado Gold Corporation, Samsun’un Kavak ve Havza ilçeleri arasında kalan Şahin Dağları’nda yer alan 1975 futbol sahası büyüklüğündeki alanda altın madeni araması yapmak için 16 Ekim 2024 tarihine kadar ruhsat aldı.  

Cumhuriyet gazetesinden Cemil Ciğerim’in haberine göre, Eldorado Gold Corporation tarafından Türkiye’de maden aramaları ve madenin işletmeciliğini yapmak amacıyla 1986 yılında Ankara’da kurulan Tüprag Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ruhsat aldığı bölgede yolu genişletme çalışmaları gerçekleştirdi. Kavak Orman İşletme Şefliği, Şahin Dağları’na giden yoldaki ağaçları kesti. Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Hasan İpek, konuyla ilgili olarak belediye meclisine yazılı önerge sundu. Önergede yer alan ifadeler şöyle: 

“İlimize bağlı Kavak ilçesi Başalan ve Sıralı mahalleleri ile Havza’nın Çamyatağı Mahallesi arasında kalan Şahin Dağlarında 10 km’lik bir hat üzerinde çok sayıda ağacın kesildiği ve bu bölgede iş makineleri ile hummalı bir çalışma yapıldığı, çalışma yapan şirketin de altın madeni araması yapan bir şirket olduğu söylenmektedir. Bu konu hakkında büyükşehir belediyesinin bilgisi var mıdır? Varsa meclisimizin bilgilendirilmesini arz ve talep etmekteyim.” 

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, yazılı önergeye sonraki meclis toplantısında yazılı olarak cevap vereceğini bildirdi.  

Şirket Samsun halkını ikna etmeye çalışacak 

Uşak Eşme yakınlarında bulunan Avrupa’nın en büyük altın madeni olan Kışladağ Altın Madeni’ni de işleten Eldorado ile Tüprag’ın yakında Başalan, Sıralı ve Çamyatağı mahallelerinde oturan vatandaşlarla ikna toplantıları yapacağı öğrenildi. Aynı firmanın, İzmir’de barajlar havzasına komşu Efemçukuru köyünde işlettiği bir altın madeni daha olduğu biliniyor. 

Haberin tam metni için tıklayın.