Gündem

Bir Aktivistin Gözünden: Direnişleri ile umut olan kadınlar

28 Ocak 2023 12:32

* Gülseren Onanç

Dün akşam yaşantımın en güzel günlerinden biriydi. SES Yılın Kadınları 2022 Ödül Töreni’ni Pera Müzesi’nde gerçekleştirdik. Törenimize iki yüze yakın davetli katıldı. Bizim için bir şükran ve onur akşamı oldu. SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği olarak 2022 yılında Türkiye ve dünyada ataerkil sisteme karşı direnen kadınlar, LGBTİ bireyler ve gruplara bir teşekkür plaketi ile teşekkür etmek istedik. Ödül verdiğimiz İranlı, Afganistanlı, Ukraynalı kadınlar, savaş karşıtı Rus gazeteciler ile Türkiye’de otoriter rejime karşı direnen kadınlar biliyoruz ki mücadelemiz ortak. Birimizin kazancı hepimizin kazancı olacak. İranlı kadın aktivist Parastoo Salehi ödül töreninde Türkiye’deki kadınlara dayanışmaları için teşekkür etti: “Sadece zorunlu başörtüsü için mücadele etmiyoruz, biz artık özgürlük istiyoruz.

Türkiye’de kadın ve LGBTİ hareketi gibi güçlü, cesur, kurumsallaşmış kişi ve kurumlarına ödül vermek bizim için bir onur kaynağı oldu. 

Kadınlar için 2022 yılını özetleyen ilk sözcük “direniş” tir.  

Kadınlar bundan önce olduğu gibi 2022 yılında da:

-Ukrayna – Rusya savaşı başta olmak üzere bütün savaşlara karşı direndiler. 

-Kadına yönelik sistemli şiddet ve kadın cinayetlerine karşı direndiler.

-Afganistan ve İran başta olmak üzere gerici iktidarların baskılarına karşı direndiler.

Ağaçlarını, ormanlarını, derelerini, yeşilliklerini korumak için direndiler.

-Özgür ve özerk üniversiteler için direndiler.

-Cinsel istismara, cinsel yönelime, LGBTİ+ bireylere karşı yapılan ayrımcılığa karşı direndiler. 

-Düşük ücrete, mobbinge, sendika düşmanlığına karşı direndiler. 

Direniş en çok kadınlara yakışır 

DİSK’in ilk kadın başkanı olan Arzu Çerkezoğlu’nun direnen işçi kadınlara ödül verirken söylediği gibi, “Direniş en çok kadınlara yakışan bir kavram , yaşadığımız her türlü eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı hep birlikte kadın mücadelesinin bütün birikimlerinden ve deneyimlerinden aldığımız güçle omuz omuza mücadele devam ediyoruz. Merkezinde kadınların olduğu hiçbir direniş yenilmez. Mutlaka kazanır ve çok şey kazandırır.”

Kadınların bu direnişleri, örgütlü mücadelesi, cesaretleri, başarıları bize, memlekete ve dünyaya umut oldu. 

Kadınlar için  2022 yılını özetleyen ikinci sözcük “umut” tur.

Biz SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nin yayın organı olan SES Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu’nda 2022 yılında da kadınların direnişinin, cesaretinin SES’i olmaya çalıştık. Feminist perspektiften yaptığımız dünya okuması ile ataerkil sistemi sorgulayan, farklı bir sistemin mümkün olabileceğini müjdeleyen kadınların hikayelerini Türkçe ve İngilizce bültenlerimiz, sosyal medya hesaplarımız ile takipçilerimiz ile paylaştık. Direnen kadın hikayelerini derlediğimiz Kadın SES’i Bültenleri her hafta karanlık dünyaya ışık tuttu, umut aşıladı. 

SES Yılın Kadınları 2022’nın aday listesini yıl içinde haberlerini, hikayelerini yaptığımız kadınlar arasından seçtik. Türkiye ve dünyadan yılın kadınları adaylarını seçerken şu kriterleri göz önünde bulundurduk; Kadın hakları mücadelesinde öncü olmak, eşitlikçi ve feminist duruşuylarıyla örnek olmak, sistematik baskılara direnmek, kadın dayanışmasına katkı sunmak, başarılarıyla kadınlara ilham vermek ve mücadeleleriyle umut olmak.  SES Yılın Kadınları adaylarını 1200’ün üstünde kişinin oyladı. SES Yılın Kadınları 2022 listesi bu oylama sonunda ortaya çıktı. 

Sera Kadıgil: “Direnin, direnin, direnin arkadaşlar. Tünelin ucundaki ışık çok yakın” 

Ödül alan kadınlardan biri olan TİP milletvekili Sera Kadıgil ödül töreninde,“Nerede bir zalim varsa, nerede bir zulüm varsa, nerede bir ezen varsa karşısında hiç korkmadan direnen bir kadın, bir işçi, bir lubunya, bir Kürt, bir Alevi ama illaki bir öteki var. İyi ki varlar, iyi ki bu mücadeleyi veriyorlar, iyi ki daha iyi bir dünya için çalışıyorlar” diyerek direnişin neden aynı zamanda umut olduğunu anlattı.

SES Yılın Kadınları 2022’nin hikâyelerinin her biri bir direniş ve umut hikâyesi oldu. Bu ödül törenine ruhunu veren ödül alan ve ödül veren kişilerin yanında töreni sunan Özlem Gürses’in de töreni yönetme yetkinliği ve becerisiydi. Kendisi de bir feminist olan Özlem törenin daha da keyifli geçmesini sağladı. 

SES Yılın Kadınları 2022 ödül alanları okumanızı öneriyorum. 

Bize bu yıl da direnişleri ile umut olan SES Yılın Kadınları’na minnet borçluyuz.

* Bu yazı, Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu'nun sitesinden alınmıştır.