Belgesel yönetmeni Sibel Tekin’in “Karanlıkta Başlayan Hayat” belgeseli için sabah saatlerinde işe giden insanları çekerken ihbar edilmesi sonucu “örgüt üyeliği”nden yargılandığı davada, beklenen bilirkişi raporu 24 Mayıs’ta mahkemeye sunuldu. Bilirkişi, incelenen görüntülerde Tekin’in “örgüt adına keşif yaptığı” iddiasını destekleyecek bir kanıt bulunamadığını belirtti.
MLSA'dan Sibel Yükler'in haberine göre; Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesinde 8 Haziran’da görülecek ikinci duruşma öncesi dosyaya giren 17 sayfalık bir bilirkişi raporunda, Tekin’e ait bir adet flash belleğin içindeki görüntüler arasından ihbar günü çekilen 6 video kaydı incelendi.
“Keşif yaptığı” iddia edilen Tekin’in kamerasının da incelendiği bilirkişi raporunda, kameranın kaydetme hızı ve çözünürlük açısından düşük kapasiteli olduğu, kayıtların ise açı değişikliği ve zoom özelliğine sahip olmadığı belirtildi.
15 Aralık 2022 tarihinde 06:45 ile 06:55 saatleri arasında Tuzluçayır mevkiinde çekilen videoları inceleyen bilirkişi, görüntülerde park ve seyir halinde bulunan sivil araçlar, okul servisi, özel halk otobüsü, dolmuş gibi diğer toplu taşıma araçları ile çevrede bulunan şahısların olduğunu belirtti.
Polis aracı yalnızca 9 saniye kayda girmiş
Tekin’in “infaz koruma memurlarının olduğu servis aracı ile yoldaki polis noktasının görüntülerini çektiğine” dair ihbara konu araçları da inceleyen bilirkişi, bir polis aracının kayıt sırasında kamera açısına girdiğini ve dokuz saniye sonra sağa dönerek kamera açısından çıktığını belirtti.
Raporda, “infaz memurlarının olduğu” iddia edilen aracın ise yarım otobüs şeklinde bir araç olduğu ve bu aracın da seyir halinde ilerlerken bir süre kayda girip çıktığı görüldü.
Bilirkişi: Aracın infaz kurumuna ait olduğu belli değil
Bilirkişi raporunun sonuç bölümünde ise, “Görüntülerde bulunan araçların resmi araç olduklarına ilişkin herhangi bir yazı, resmi plaka veya sticker bulunmaması nedeniyle Sincan 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne ait personelleri taşıyan servis aracının kayda alınıp alınmadığı hususunda tespit yapılması mümkün olmamıştır” denildi.
Ne olmuştu?
Tekin, 15 Aralık sabah saatlerinde çekimi tamamladıktan sonra ihbar gerekçesiyle 16 Aralık’ta ev baskınıyla gözaltına alınmış, 17 Aralık’ta da tutuklanmıştı. İddianame savcısı, “örgüt talimatıyla keşif yaptığını” öne sürdüğü Tekin’in hangi örgüte üye olduğunu belirtmeden “örgüt üyeliği”nden cezalandırılmasını istemişti.
30 Ocak’tan beri tutuksuz yargılanan Tekin’in ilk duruşması 23 Şubat’ta görülmüştü.