Advertorial

Bilim Seferberliği Projesi: YGA’dan İnsanlığın Problemlerine Köklü Çözümler

14 Ekim 2024 15:38

YGA (Young Guru Academy), geleceğe umutla bakmamızı sağlayan çift kanatlı gençler yetiştirir. Türkiye’de ve dünyadaki problemlere teknoloji kaldıracıyla köklü çözümler sunan vicdanlı ve donanımlı gençlerin öncülüğündeki bir sivil toplum kuruluşudur. 2000 yılında kurulan YGA, rol model gençlerin toplumsal sorunlara köklü çözümler geliştirmelerini hedefler. YGA’nın projeleri, vicdanlı bilim ile toplumsal ve ekonomik kalkınmaya fayda sağlayarak, sorunlara sürdürülebilir çözümler getirir. 

Bilim Seferberliği projesi, bilimle ilgili farkındalığı arttırmayı ve bilimsel düşünme becerilerini geliştirmeyi amaçlar. Türkiye’nin en parlak gençleri Bilim Seferberliği gibi projelerle sahada en dezavantajlı çocuklara bilimi sevdirirken hem donanımlı hem de vicdanlı rol model gençler olarak yetişirler.

Bilim Seferberliği Projesinin Önemi

YGA’nın en önemli projelerinden biri olan Bilim Seferberliği, imkanları sınırlı hayalleri sınırsız çocukları vicdanlı bilimle buluşturur. En son teknolojiye sahip bilim setleri ile dezavantajlı çocuklar STEAM alanında gelişmenin yanısıra çift kanatlı içerikler ile insanlığın problemlerine çözüm üretecek projeler ve deneyler hazırlayarak bakış açılarını toplumun yararına olacak şekilde geliştirirler. Bilim Seferberliği projesi çocukların erken yaşlardan itibaren vicdanlı bilime olan ilgilerini artırarak onların bilimsel meraklarını besler.

Bu proje sayesinde Türkiye’nin dört bir yanındaki okullarda öğrenciler, bilimsel konuları daha eğlenceli ve etkili bir şekilde öğrenirler. Bilim Seferberliği, aynı zamanda eğitimde eşitlik sağlamak ve bilimsel kaynaklara erişimi artırmak amacıyla yürütülür. 

Bilim Seferberliği’nin Amacı Nedir?

Bilim Seferberliği ile YGA, Türkiye’deki çocuklara vicdanlı bilimi sevdirmeyi ve onları bilimsel düşünceye sahip bireyler olarak yetiştirmeyi amaçlar. Bu proje, özellikle dezavantajlı bölgelerdeki öğrencilere teknolojiye erişim imkânı sunarak onların bilimsel becerilerini geliştirmeye yönelik bir adım atar. 2018 yılında hayata geçen YGA’nın Bilim Seferberliği projesi, Türkiye'nin dört bir yanındaki okullara en son teknolojide bilim setleri göndererek çocukların erken yaşta bilim ve teknolojiyle tanışmasını sağlar.

Bu setler, robotik ve kodlama gibi alanlarda kullanılabilecek ekipmanlar içerir ve öğrencilere yaratıcı projeler geliştirme fırsatı sunar. Proje kapsamında öğretmenlere verilen eğitimler de önemli bir rol oynar. YGA, eğiticinin eğitimi modeliyle öğretmenlerin bilim setlerini müfredata entegre etmelerini sağlar ve böylece sürdürülebilir bir eğitim modeli oluşturur.

YGA’nın bu proje ile asıl amacı, çocukları sadece bilimle tanıştırmak değil, aynı zamanda bilimi ve teknolojiyi kullanarak günlük hayattaki sorunlara köklü çözümler üretebilecek kapasiteye sahip bireyler yetiştirmektir. Uzun vadede YGA, bu projeyle toplumsal ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacak, donanımlı ve vicdanlı gençlerin yetişmesini hedefler.

YGA’nın Odak Alanları: Eğitim, Görme Engelliler, Kadın Odaklı Projeler

YGA, birçok farklı alanda topluma katkı sağlar. YGA’nın geliştirdiği projeler, birlikte insanlığa faydalı ilklere imza atma vizyonunu ön planda tutar. Örneğin, WeWALK projesi, görme engelliler için mobilite çözümleri sunar ve görme engellilerin hayata bağımsız katılımlarını destekler.

Ayrıca, YGA’nın Twin girişimi, çocukların bilime olan ilgilerini artırmayı ve eğitimde yenilikçi yöntemler sunmayı amaçlar. YGA’nın projeleri, toplumun farklı kesimlerine hitap ederek geniş bir etki alanı oluşturur. Bu projeler, gençlerin bildiklerini, öğrendiklerini toplumun faydasına olacak şekilde dezavantajlı kitlelerle paylaşma (give-back) bilincini artırır ve toplumsal sorunlara yönelik etkili çözümler sunar.

YGA’nın Gelecekteki HedefleriBazen ortaya çıkan eser o kadar güçlü olur ki esas proje o zannedilir. 

YGA görme engellilerin topluma eşit katılımı için çalışan,  

deprem bölgesinde bilim atölyeleri düzenleyen,  

yenilebilir enerji ile ilgili projeler yapan,

kadınların teknoloji alanında cinsiyet ve yetenek açığını kapatmayı hedefleyen bir sivil toplum kuruluşudur. Bunların hepsini hayata geçiren bir yer olsa da büyük resimden bakıldığında, özünde çift kanatlı rol modeller keşfeden ve yetiştiren bir ekosistemdir. Bu ekosistemde sosyal yaraların kök nedenlerini tespit edip, onlara köklü çözümler geliştirir. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. yüzyılında, Atatürk’ün kurduğu “Muasır medeniyet ufkunda bir güneş gibi doğacağız.” hayalinin hayal ortağı olarak çok daha cesur hedefleri hayata geçirmek için çabalar.

YGA, Bilim Seferberliği projesiyle Türkiye’de 5 milyon çocuğa ulaşmayı hedeflemektedir. Fakat asıl gayesi Türkiye’den başlayarak tüm dünyadan çift kanatlı gençlerin de bu anlamlı hayale ortak olacağı bir bilimi sevdirme projesi olmasıdır. Çünkü çift kanatlılar sadece Türkiye’de yok, dünyanın her yerinde donanımlı ve vicdanlı, çevresindeki sorunlara çözüm bulmak isteyen gençler var.

YGA kurduğu hayalleri büyüten, dünya çapında anlamlı etki yaratma hedefine ortak olan Hayal Ortaklarından aldığı ilhamla dünyanın dört bir tarafındaki çift kanatlıları da Bilim Seferberliğine dahil etmektedir. Bu projeyle dünyada 1 milyar çocuğa ulaşmayı hedeflemektedir. 

YGA ve girişimlerinin gelecekteki hedefleri arasında, diğer projelerin de kapsamını genişletmek ve bu sayede daha fazla insana ulaşmak yer alır.

Twin Bilim, dünyanın en kapsamlı eğitim platformu olmak, böylece toplumun en dezavantajlı bölgelerindeki meraklı zihinlere ulaşmayı hedefler.

WeWalk dünyadaki görme engellilerin hayata tam ve eşit katılımını sağlamak için çalışır.

Piri Guide dünyanın dört bir yanındaki gezginlerin seyahat deneyimini iyileştirmekle kalmayıp sürdürülebilir turizmi yaymak, dünya miraslarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çabalar. 

YGA’nın yarattığı bu anlamlı global etkiyi büyütme arzusunun ardında yatan en büyük etmen, dünyanın çift kanatlı gençlere ve birlikte başarma kültürüne her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğuna yönelik inancıdır.