Koronavirüs

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü: İkinci bir pik yaşıyoruz, hasta ve ağır hasta sayılarımız artıyor

22 Kasım 2020 10:47

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin olarak, "İkinci bir pik yaşıyoruz. Kışa doğru bu artışın devam edeceği görülüyor bakımdan tedbirlerde artışa ihtiyaç duyuldu. Gerçekten baktığımız zaman hasta ve ağır hasta sayılarımız artıyor.Bazı illerde hastane doluluk oranlarında artış var." değerlendirmesini yaptı. 

Özlü, "Sorun bu şekilde giderse tabi ki kontrolden çıkabilir bakımdan süreci kontrol altında tutmamız gerekiyor. Bu bakımdan yeni tedbirlere ihtiyaç duyuldu. Bu yeni tedbirler önemli ölçüde bu bulaşmayı azaltma potansiyeline sahip. Çünkü son zamanlarda virüs kalabalıklaşmadan bulaşıyor. Özellikle bulaşmanın en yoğun olduğu konu kalabalıklaşma, insan hareketliliğidir. Bu tedbirler de insan hareketliliği ile karşılaşmayı dolayısıyla bulaşmayı azaltacaktır. Aşağı yukarı nüfusun 30 milyonunu kapsayan sokağa çıkma kısıtlaması getirildi." dedi.

Sabah gazetesinden Özgür Özdemir'e konuşan Özlü, "20 yaş altı ve 65 yaş ve üstü için, okulların kapatılması da bu bağlamda aynı etkiye sahip. Kıraathaneler, kahvehaneler, spor merkezleri ve birçok lokaller kapanıyor. Buralardaki bulaşma da önlenmiş olacak. Restorant ve kafelerde de paket servisine geçildi. Buralarda bulaşma çok oluyordu. Bu kısıtlamalarla buralarda bulaşma azalacak. Genel itibariyle hafta sonları da yine sokağa çıkma sınırlandırıldı. Bunun da olumlu yanıması olacaktır. Bu tedbirler umarım vatandaşımız tarafından doğru algılanır. Burada bir risk artışı olduğunu ve çok dikkatli olmamız gerektiğini anlıyor olmamız lazım. Ve bizde bireysel olarak sorumluluğumuzun gereğine uygun davranmamız lazım ki bu tedbirler işe yarasın." ifadesini kullandı. 

Özlü, "Sokağa çıkamıyoruz diye evlerde bir araya gelirsek, konu komşu, eş dost,akraba oturmaları evde yeme içme, ziyafet sohbet olursa bu tedbirlerin etkisi tabi ki by pass edilmiş olur. O zaman istenilen sonuca ulaşılamayabilir. O bakımdan bu dönemde kendi hali halkımızla kalmamız lazım. Maske, mesafe ve temizliğe dikkat etmemiz lazım. Olabildiğince dışarıya kalabalığa karışmamak, evde vakit geçirmek, hane halkımızla olmak en güvenli olanıdır. Bunları yaparsak daha kötü bir noktaya evrilmeden bu ikinci pik'i tekrar inişe geçirebiliriz. Bunu da aşağı yukarı 10-14 gün içinde sonuçlarını görürüz diye umut ediyorum. İnşallah 2021 yılı başında da aşıya ulaşırız.Aşılama yaparsak önemli ölçüde salgını sınırlandırma şansımız olur.Önümüzdeki yılın da yaz sezonuna inşallah büyük ölçüde kontrolü sağlayarak ulaşabiliriz diye umut ediyorum." diye konuştu.