Dünya

Bilim insanları, vücuttaki benleri yok edebilecek aşı geliştirdi

18 Haziran 2024 11:30

T24 Dış Haberler

Bir zamanlar Marilyn Monroe ve Cindy Crawford gibi isimler tarafından ünlenen ve bir güzellik işareti olarak görülen benler, kimi insanların kurtulmak uğruna bıçak altına yattığı operasyonlara da neden olabiliyor. 

Frances Crick Enstitüsü'nden bilim insanları, vücuttaki benlerin kendi kendini yok etmesini sağlayabilecek bir tür "kişiselleştirilmiş aşı" geliştirdiklerini açıkladı. 

Araştırmacılar bunun, kanser riski yüksek olan hastalarda benleri tersine çevirecek bir tedaviye olanak sağlayabileceğine ve hatta cerrahisiz yeni bir "kozmetik ben alma" yönteminin önünü açabileceğine inandıklarını vurguladı. 

Anne karnındaki genetik mutasyonların neden olduğu konjenital melanositik nevüs sendromu (CMN) adı verilen nadir bir cilt rahatsızlığı, kişinin vücudunun yüzde 80'ine kadarının büyük, ağrılı ve kaşıntılı benlerle kaplanmasına neden oluyor. Bu rahatsızlığa sahip çocuklar ve yetişkinler, cilt kanserinin en ciddi türü olan melanoma yakalanma konusunda yüksek risk altında. 

Bilim insanları aşıyı, bu hastalığa sahip gençleri tedavi eden Great Ormond Street Hastanesi (GOSH) ile birlikte çalışarak ürettiklerini duyurdu. 

Aşıyı hem hastalar tarafından bağışlanan hücreler hem de fareler üzerinde test eden bilim insanları, bu ben hücrelerinde mutasyona uğrayan ve insanları kansere yatkın hale getirebilen NRAS adlı bir geni çıkarmayı başardılar.

Bilim insanları, Ulusal Sağlık ve Bakım Araştırma Enstitüsü (NIHR) tarafından finanse edilen terapinin yakında insanlar üzerinde klinik denemelere başlamasını umduklarını söyledi.