Yaşam

Bilim insanları açıkladı: Her dinde ve her kültürde geçerli 7 ahlaki ilke

Araştırmacılar, ahlakın toplumlarda işbirliği ve sorun çözme isteğinden doğduğunu kaydetti

11 Ağustos 2019 15:10

Oxford Bilişsel ve Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden bilim insanları, evrensel ahlak kurallarını belirlemek için 60 farklı kültüre ait 600 kaynağı araştırdılar. Antropologlar, araştırmaları sonucu ortaya "ahlaki açıdan iyi" sayılan 7 ortak davranış çıktığını duyurdu.

Independent Türkçe'nin haberine göre, araştırmaya göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.

Current Anthropology adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan çalışma, "her ülkeden insanların karşılaştığı benzer toplumsal sorunlar olduğunun ve bunları çözmek için de benzer ahlaki kurallar geliştirdiklerinin" altını çizdi.

Araştırmacılar, aileye ya da gruba bağlılık, sorun çözme, doğruluk ve toplumsal alışveriş gibi dayanışma şekillerinin, ahlakın toplumlarda işbirliği ve sorun çözme isteğinden doğduğunu kaydetti.

Çalışmayı yürüten Dr. Oliver Scott Curry, toplumların bu kuralları izlemesinin nedenini, "her insanın dayanışmanın ve ortak iyiliğin teşvik edilmesinin doğruluğu konusunda hemfikir olmasıyla" açıkladı.

Ortak ahlaki kuralların yaygın olmasının "şaşırtmadığı" belirtilen araştırma, tespit edilen ortak 7 davranışın "ahlaki iyi" kabul edilme oranının yüzde 99,9 olduğunu gösterdi. 

Çalışmada ayrıca, söz konusu ahlaki değerlere verilen önemin boyutu toplumdan topluma değişiklik gösterse bile ortak hareket etmenin en nihai hedef olduğu vurgulandı.