Gündem

‘Bilge Ana’ Mevlüde Genç: Solingen Katliamı’nın affeden yüzü

Yaşadığı acıyı hiç unutamadığını defalarca dile getiren Mevlüde Genç, topluma verdiği, dostluk, kardeşlik ve anlayış mesajları ile sadece Türk değil, Alman toplumunun da barış sembolü oldu

01 Kasım 2022 21:24

Almanya’nın Solingen kentinde 1993 yılında ırkçıların gerçekleştirdiği kundaklamada iki çocuğunu, iki torununu ve yeğenini kaybeden Mevlüde Genç, pazar günü 79 yaşında hayatını kaybetti.

Yaşanan katliamın ardından "Kimseden hesap sormuyorum, affediyorum, hepimiz buralıyız, hepimiz kardeşiz" sözleriyle akıllara kazınan Genç’in ölümü Almanya gündeminde ilk sırayı alırken Solingen Belediye Başkanı Kim Kurzbach da yaşananları İkinci Dünya Savaşı sonrası kentte gerçekleşen “en karanlık anı” olarak nitelendirdi.

Solingen Katliamı sonrasındaki süreci takip eden ve Genç’i de yakından tanıyan gazeteci Tuncay Yıldırım, COSMO Türkçe’ye yaptığı açıklamada Genç’in “müthiş bir Allah inancı olduğunu” belirterek “Allah’a çok güveniyordu, ona sığınmıştı. Sürekli hayır dualar ediyordu. Hep sevgi mesajları, dostluk mesajları verdi” dedi.

"Kan kanla değil, suyla temizlenir"

Yaşananların ardından dayanma gücünü nasıl bulduğu sorusunu Genç’e de sorduğunu ifade eden Yıldırım, kendisine verilen cevabı ise şöyle aktardı:

“Ben mahkemede ırkçılar yargılanırken onların gözlerinin içine baktım. Onlar bana alay eder gibi baktılar ama ben gözümü kaçırmadım, inatla baktım. İçimdeki tüm nefreti, kini, intikamı, acılarımı onların gözüne naklettim. Bunu dışarı hissettirmedim, çünkü ben nefreti dışarıya nakletseydim hiçbir işe yaramayacaktı. Nefret nefreti körükleyecekti. Kan kanla değil, suyla temizlenir.”

Gazeteci Tuncay Yıldırım, yakından tanıdığı Genç’i ve acısına rağmen nasıl affedici olduğunu anlatıyor. 29 yıl önce yapılan saldırıyı yakından takip eden WDR Editörü Ayça Tolun da Solingen travmasının Türk ve Alman toplumu ve siyasetini hangi yönde değiştirdiğini değerlendiriyor. Mikrofonda Erkan Aslan ve Çelik Akpınar var.

Ne olmuştu?

Amasyalı Genç ailesinin Solingen’in Mitte semtinde oturduğu ev, olay sırasında 24 yaşında olan Markus Gartmann, 16 yaşındaki Felix Köhnen, 17 yaşındaki Christian Reher ve 20 yaşındaki Christian Buchholz tarafından 29 Mayıs 1993’te, bir cumartesi gecesi benzin dökerek kundaklandı.

Ahşap merdivenlerin tutuşması sonucu bina kısa sürede yangın topuna dönerken, Gülsün İnce (28), Hatice Genç (18), Hülya Genç (9), Saime Genç (5) ve Gülistan Öztürk (12) yanarak yaşamlarını yitirdi.

Ailenin babası Durmuş Genç o saatte gece vardiyasında çalışıyordu. Mevlüde Genç pencereden atlayarak kurtulmayı başardı. Evdeki 14 kişinin çoğu yaralanırken, saldırı sırasında 15 yaşında olan Bekir Genç ile üç yaşındaki Güldane İnce’nin durumları ise ağırdı. Bekir Genç üç hafta komada kalmasının ardından birçok ameliyat geçirdi.

Yaşananlar Almanya'daki Türkiye kökenliler üzerinde de büyük etki yaratırken birçok aile kapı zillerindeki Türkçe isim etiketlerini kaldırdı, evlerin balkonlarında su kovaları bulundurmaya ya da olası bir yangında evden kaçabilmek için ip merdivenler satın almaya başladı. 29 yıl önce yapılan saldırıyı yakından takip eden WDR Editörü Ayça Tolun da Solingen'in yarattığı her an her şey olabilir endişesinin hala sürdüğünü ifade etti.

Mesude ve Durmuş Genç çifti, katliam sonrasında da hayatta kalan evlatları ve torunlarıyla Solingen'de yaşamaya devam etti.

Komşu çocukları olduğu belirlenen saldırganlar verilen cezaları tamamlamalarının ardından serbest kalırken, şimdiye kadar içlerinden sadece biri mahkeme sürecinde Genç ailesinden özür diledi.