Dünya

ABD Başkanı Biden: Türkiye'ye F-16 satışı yapmalıyız; kongreden onay alacağımızı düşünüyorum

Biden, Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili "Aralık ayından bu yana pozisyonumu da çok değiştirmedim" dedi.

30 Haziran 2022 16:06

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'ye F-16 satışı konusunda, "Kongre'den onay alacağımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

ABD Başkanı Joe Biden, Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi sonrası basın toplantısı düzenledi. NATO Zirvesi'nde gündeme gelen konulara değinen Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinde Erdoğan' a “ABD’nin Türkiye’ye F-16’ları satması gerektiğini ancak Kongre onayına ihtiyaç olduğunu” söylediğini aktardı. 

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satabilmesi Biden'ın onayı yeterli değil. Satışın imza için Biden'ın masasına gitmeden önce yasama organı Kongre'den geçmesi gerekiyor.

Biden'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle: 

“NATO’nun sınırlarının her bir karışını koruyacağız” diyen ABD Başkanı Biden, “Romanya'da bir tümenimizi muharebeye hazır halde tutuyoruz. Dünya değişiyor. Biz de buna adapte oluyoruz. Rusya'nın saldırganlığına vermiş olduğumuz yanıt da bunun bir göstergesi. NATO Ukrayna'nın her zaman yanında.” dedi.

Rusya’ya yönelik yaptırımlara da değinen Biden, “Rusya'nın petrol ve gazının başka yerlere gitmesini istemiyoruz. Putin'in bundan para kazanmasını istemiyoruz. ABD gıda güvenliği konusunda da adım atmakta. Çünkü bu gıda krizi de Rusya'nın saldırısı sonrasında meydana geldi.” Dedi. Biden,  “Gaz fiyatlarının ve gıda krizinin ortaya çıkmasının tek nedeni Rusya'dır.” Diye ekledi. 

“NATO’yu daha güçlü hâle getiriyoruz” ifadelerini kullanan Biden, “Transatlantik ittifakı olarak bizi bölmek istiyorlar. Ancak tam tersi ortaya çıktı. Biz NATO'yu çok daha güçlü bir hale getiriyoruz. Şimdi İsveç ve Finlandiya NATO'ya hiç olmadığı kadar yakın. Bu ülkelerin katılması ile birlikte çok daha güçlü olacağız. Biz realiteyi göğüslemek üzere gereken her yere gidiyoruz.” dedi. 

Ukrayna'ya ek yardım 

ABD’nin Ukrayna’ya desteğinin süreceğini söyleyen Biden, Washington’ın Ukrayna’ya gelecek günlerde 800 milyon dolarlık ek silah yardımı duyuracağını belirtti. Biden, “Ukrayna’yı sonuna kadar savunacağız” dedi. 

600'ün üzerinde tank, füzesavar sistemleri, füze sistemleri, gelişmiş hava sistemleri... Bunların hepsini Ukrayna'ya yardım ediyoruz. Ben göreve geldiğimden bu yana Ukrayna'ya 7 milyar dolarlık yardım yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz.

Biden'ın açıklamalarının ardından basın toplantısında soru cevap bölümüne geçildi: 

"Yüksek Mahkeme kişisel hakları ihlal eden bir karar aldı"

(ABD'de Yüksek Mahkeme'nin kararıyla kürtajın federal hak olmaktan çıkması): "ABD geriye gitmiyor. Bizim ekonomimiz dünyadaki en yüksek ekonomi. ABD Yüksek Mahkemesi böyle bir karar aldı. Bizim inandığımızın aksine bir karar aldı, insanların kişisel haklarını da ihlal eden bir karar aldı.

Ukrayna'daki savaş Rusya ile olan bir savaş. Şu anda baktığımız zaman Ukrayna ekonomik anlamda son 15 senedeki kazançlarının bir kısmını kaybetti. Diğer yandan Rusya ülkeye ciddi biçimde de zarar verdi. Ancak askeri teçhizat açısından birçok ihtiyaçları da var. Bugün Ukrayna Yılan Adası'nı da geri kazandı. Ukrayna Rusya'ya gerçekten önemli bir sıkıntı yarattı. Bütün dünya Rusya'ya hangi gözle bakıyor? Bir ülkeyi işgal etmeye çalışıyorsunuz. Buradaki önemli nokt şu: Ukrayna'nın ortaya koyduğu bir cesaret var. Tabii ki bu iş nereye varır bilmiyorum ancak Rusya,'nın Ukrayna'yı Ukrayna'da yeneceği bir senaryo düşünmüyorum."

(Rusya'ya petrol ithalatı sınırı) "Sorunuzun ikinci kısmı aşağı çeker mi şeklinde. Savaş fiyatları yukarı çıktı. Tüm dünyadaki sürücüler bu savaşa bu parayı ödemeye daha ne kadar devam edecek. Rusya Ukrayna'yı alıp ötesine de geçmeye çalışıyor aslında. Biz NATO'yu güçlendirmeye devam edeceğiz. Dört bir yanda. Kısa zaman önce de bunu dile getirdim: Dünya'nın Rus petrolü için ödediği fiyata kısıtlama getirmemiz gerekiyor dedim. Sigorta sisteminden de çıkarmalıyız ki müşteri bulamasınlar demiştim. Şu anda petrolün fiyatı oldukça yüksek. Rusya bu yüksek fiyatlardan satmamalı. Bizim bir mekanizma üzerinde anlaşma yapmamız lazım. Bu sayede de benzinin fiyatını petrolün fiyatını aşağı çekmemiz lazım. Kongre içerisinde de bunu ortaya koydum. Petrol üzerindeki verginin alınmaması gerektiğini söyledim. Elbette eyaletler bu kararı verirse 1 dolarlık bir düşüş olacak galon başına. Gıda krizinin ortaya çıkma sebebi de Rusya'dır. Rusya Ukrayna'nın hububat ihracatına izin vermiyor. Bu yüzden gıda sıkıntısı var. Bunların da hepsinin fiyatlara etkisi var."

"Aralık ayından bu yana F-16 konusunda pozisyonumu çok değiştirmedim"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın F-16 konusunda hangi isteklerini kabul ettiniz? "Bu F-16 jetlerinin modernizasyonunu çözmemiz gerekiyor. Türkiye'ye F-16'yı satmalıyız. Ben Aralık ayından bu yana pozisyonumu da çok değiştirmedim. Kongre'nin onayına ihtiyaç var ve alacağımızı da düşünüyorum."

(Ukrayna'ya yardımlar): "Bu savaş yakın zamanda bitecek gibi görünmüyor ancak er ya da geç bitecek. Bizim şunu sağlamamız lazım. Ukraynalıların ihtyaçlarını karşılamaları için ihtiyaçları olanları vermemiz lazım. Yardımlarımız olacak. Bunun içerisinde savunma sistemleri de olacak.

(Yüksek Mahkeme'nin kürtaj kararı): "Ben ABD Başkanı'yım. Bu konuda adım atmasında belli bir yere getiriyor beni tabii ki. Sadece seçme hakkı ile alakalı değil. Kimle evleneceğiniz ve pek çok konuda da sıkıntılı karar var. Bunların hepsi özel hayatla alakalı kararlar. 19. ve 40. anayasa maddeleri ile ilgili çok şey okudum. Ben gerçekten kendimi ABD Başkanı olarak güçlü hissediyorum. Adımlar atabilirim, kamuyonu da yönlendirebilirim. Çünkü bir şeye inanıyorsanız o zaman oy kullanarak bunun karşısında durun."