Dünya

Biden'ın Suudi Arabistan ziyaretine bir tepki de kendi partisinden: Kaşıkçı'yı parçalatan kişinin elini sıkmazdım

06 Haziran 2022 10:38

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden'ın planlanan Suudi Arabistan ziyaretine bir tepki de kendi partisinden geldi. 

Demokrat Kongre üyesi Adam Schiff, Biden'ın Suudi Arabistan'a gitmemesi gerektiğini ve ABD istihbaratına göre muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini veren Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşmemesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.

CBS'in 'Face the Nation' programına katılan Schiff, "Ben (Suudi Arabistan'a) gitmezdim. Ben onun (Selman'ın) elini sıkmazdım. Bahsettiğimiz kişi, ABD'de yaşayan birini önceden planlanmış bir şekilde parçalara ayırdı" dedi.

Ülkenin de-facto lideri olan Selman hakkında konuşan Schiff, "Suudi Arabistan insan hakları konusunda radikal bir değişiklik yapana kadar onunla hiçbir şekilde muhatap olmak istemem" ifadelerini kullandı. 

ABD'de yaşayan Suudi muhalif gazeteci ve Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de nişanlanması için gerekli belgeleri almak üzere girdiği İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda Riyad'dan gelen bir ekip tarafından öldürülmüştü. Birçok farklı rapora göre emri Selman verdi. Suudi Arabistan yönetimi cinayetle bağlantıları olduğunu reddediyor. 

Schiff, ABD'nin petrol fiyatlarını düşürmek için Suudi Arabistan'la görüşmek zorunda olduğu yönündeki görüşe de katılmadığını belirtti. "ABD'nin petrolden uzaklaşması gerektiğini" söyleyen Schiff, "Böylece despot ve katillerin emirlerini dinlemek durumunda kalmayız" dedi.