Dünya

Biden'ı Filistin'e kısa ziyaretinde protestocular karşıladı

Biden'ın ziyaretini takip eden Filistinli gazeteciler, "Şirin için adalet" yazılı tişörtler giydi

15 Temmuz 2022 15:01

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden'ı Filistin'de İsrail'in Filistin topraklarını yasa dışı işgaline tepki gösteren protestocular karşıladı. 

Doğu Kudüs ve Beytüllahim ziyaretleri sırasında küçük gruplar tarafından protesto edilen Biden'ın İsrail politikalarını eleştiren panolar da yerleştirildiği belirtildi. 

The Guardian, tepkilere Biden'ın Başkan olarak Orta Doğu'ya yaptığı ilk ziyarette Filistin'in tüm dünya tarafından devlet olarak tanınması konusuna yeterince zaman ayırmadığının düşünülmesinin neden olduğunu belirtti. İsrail'in geçici Başbakanı Yari Lapid ve Biden arasında imzalanan Kudüs Bildirisi'nde sadece Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan 5 milyon kişinin yaşam şartlarının iyileştirileceği belirtildi.

Biden, cuma sabahı Doğu Kudüs'teki Augusta Victoria hastanesini ziyaret etti ve Filistinlilere 300 milyon dolar yardım sözü verdi. ABD lideri burada yaptığı konuşmada, "Filistin ve İsrailliler aynı derecede özgürlük, güvenlik, refah ve onuru hak ediyor" dedi.

Toplantıdan sonra hemşire olduğunu söyleyen bir kadın Biden'a finansal yardım sözü için teşekkür ederken, "Ancak bizim daha çok adalet ve onura ihtiyacımız var" dedi.

Biden daha sonra konvoyuyla Beytüllahim'e geçerek Filistin lideri Madmud Abbas ile görüştü ve Doğuş Kilisesi'ni ziyaret etti. 

Biden'ın Beytüllahim ziyaretini takip eden Filistinli gazeteciler, üzerinde "Şirin için adalet" yazan siyah tişörtler giydi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile’yi 11 Mayıs’ta Batı Şeria'da İsrailli güvenlik güçlerinin kurşunlarının öldürdüğünü tespit etmişti. ABD, olayı "kaza" olarak nitelendirdi. 

Öte yanda Beytüllahim'deki bazı panolara sivil toplum kuruluşları tarafından, "Sayın Başkan, Bu apartheiddır" ifadeleri yerleştirildi.

Biden, Tel Aviv ziyaretinde ABD'nin İsrail ve Filistin için iki devletli çözümü desteklediğini bir kez daha vurguladı. Ancak ABD lideri aynı zamanda bu hafta "Yakın zamanda barışın sağlanacağını düşünmediğini" belirtti.

ABD lideri, cuma akşam üstü Başkanlık uçağı Air Force One'la Tel Aviv'den Suudi Arabistan'a ilk uçuşu gerçekleşecek ve burada temaslarını sürdürecek.