Dünya

Biden: Geçen hafta düşürülen tanımlanamayan uçan objeler Çin'le bağlantılı değil

17 Şubat 2023 08:22

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden,  geçen hafta Kuzey Amerika üzerinde düşürülen tanımlanamayan uçan objelerin "yüksek ihtimalle" Çin'e değil özel şirket veya araştırma enstitülerine ait olduğunu söyledi. 

The Guardian, Biden'ın açıklamasının "Objelerin Çin'e ait casus balonun bulunmasının ardından oluşan siyasi baskı nedeniyle abartılı tepkiyle düşürüldüğü yorumlarına sebep olacağını" ifade etti.

Düşürülen objelerle ilgili olarak gazetecilere açıklama yapan Biden, "Bu üç objenin ne olduğunu henüz tam olarak bilmiyoruz ama elimizde bunların Çin'in izleme programına dahil olduğu veya herhangi bir ülkenin istihbarat cihazı olduğuna dair bir kanıt yok" dedi. 

Biden, "İstihbarat kurumlarının mevcut değerlendirmesi bunların yüksek ihtimalle havayı inceleyen veya bilim için veri toplayan; özel kurumlara ait balonlar olduğu" diye konuştu. 

ABD'nin uçak objeleri takip etmek ve gözlemek için daha sıkı kurallar geliştireceğini ifade eden Biden, bu sayede tehdit oluşturanlarla oluşturmayanların daha iyi ayırt edilebileceğini söyledi.

Geçen hafta cuma günü, Alaska kıyısının açıklarında küçük araba boyutlarında olan bir obje düşürülmüştü. Cumartesi de Yukon Kanada üzerindeki bir obje, ABD hava araçları tarafından indirilmişti. Son olarak pazar gecesi Michigan'da Lake Huron üzerinde, "sekizgen bir obje" vurulmuştu.