Dünya

Biden'dan "Trump'ın Ukrayna telefon skandalı" ile ilgili ilk açıklama: Gücünü olabilecek her şekilde kötüye kullanıyor

22 Eylül 2019 15:20

T24 Dış haberler

Demokrat Parti başkan aday adayları arasında yapılan çoğu ankette birinci sırada gözüken eski ABD başkan yardımcısı Joe Biden, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy'den oğlu Hunter Biden hakkında "zarar verici bilgi" istediği iddialarına sert bir şekilde tepki gösterdi.

Wall Street Journal'da yer alan iddiayla ilgili konuşan Biden, Trump'ın "gücünü inanılmaz derecede kötüye kullandığını" ifade etti ve Kongre'ye konu ile ilgili soruşturma başlatma çağrısında bulundu. 

Iowa'da konuşan Biden, "ABD'den yardım isteyen yabancı bir lidere telefon açıp beni kötüleyen bilgiler istemek ve bazı şeyler ima etmek kabul edilebilir bir şey değil" dedi ve ekledi, "Trump bunu yapıyor çünkü onu yeneceğimi biliyor. Beni kötülemek için başkanlık makamının ona sunduğu bütün imkanlardan yaralanıyor ve gücünü kötüye kullanıyor".

WSJ'nin konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Trump, Zelenskiy ile yaptığı bir telefon konuşmasında Ukranya liderinden "yaklaşık sekiz defa" Hunter Biden ile ilgili "zarar verici bilgi" vermesini istedi ve karşılığında ülkesine para yardımı yapmayı teklif etti. Hunter, babasının Barack Obama'ya başkan yardımcılığı yaptığı dönemde Ukraynalı bir doğal gaz şirketinin yönetim kurulunda bulunuyordu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı haberin yayımlanmasının ardından yaptığı açıklamada Trump tarafından Zelenskiy'e "baskı uygulanmadığını" ifade etti. Trump da telefon konuşmasında yanlış hiçbir şey söylenmediğini ve medyanın Biden'ı "koruduğunu" iddia etti. Trump ayrıca Biden'ın geçmişte oğlunu soruşturan Ukraynalı bir savcının kovulmasına sebep olduğunu ve bunun üstünü örtmek için böyle bir haberin üretildiğini söyledi.