Dünya

Biden'dan 'Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile koordineli nükleer çatışmalara hazırlanılsın' imzası

New York Times'ın haberine göre kararda Çin'in büyüyen cephaneliği ve Putin'in tehditleri rol oynadı

21 Ağustos 2024 07:23

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile koordineli nükleer çatışmalara hazırlanılması talimatı veren ABD nükleer stratejisini onayladığı belirtildi. 

New York Times'ın haberine göre caydırma hedefli politika hazırlanırken Çin'in hızla büyüyen nükleer cephaneliği ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da nükleer silah kullanma tehdidi dikkate alındı. Çin'in nükleer silah sayı ve çeşitliliğinin 10 yıl içerisinde ABD ve Rusya ile rekabet edecek seviyeye gelmesi bekleniyor. 

Salı günü Beyaz Saray, planın geçen aylarda Biden tarafından onaylandığını ve "metnin tek bir ülkeye karşı hazırlanmadığını" vurguladı. 

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Savett: "Kılavuzun metni gizlidir ancak varlığı hiçbir şekilde bir sır değil. Bu yıl, geçen aylarda hazırlanan rehber tek bir yapı, ülke veya tehdide karşı hazırlanmamıştır" diye konuştu. 

New York Times'a göre "Nükleer Görevlendirme Kılavuzu" isimli revize edilmiş strateji mart ayında Biden tarafından onaylandı. Henüz yasama organı Kongre'ye politika değişikliği hakkında gizliliği kaldırılmış bir bildirim gitmedi. 

Her 4 yılda bir güncellenen belgenin "çok gizli" olduğu için elektronik kopyasının bulunmadığı vurgulanan New York Times haberinde, belgenin basılmış kopyalarının sadece birkaç ulusal güvenlik yetkilisine ve Pentagon'daki üst düzey komutanlara verildiği aktarıldı.

ABD Güvenlik Konseyi'nin silah kontrolü ve kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesinden sorumlu kıdemli direktörü Pranay Vaddi, haziran ayında yaptığı açıklamada Çin ve Rusya'nın nükleer stratejilerinde bir değişikliğe girmediği senaryoda ABD'nin mevcut silahlarını geliştirme stratejisinden vazgeçerek cephaneliğini geliştirme yoluna girebileceğini söylemişti. 

Vaddi ayrıca gizli belgelere ithafen, "Rusya, Çin ve Kuzey Kore'yi aynı anda caydırabilecek etkiye sahip olmalılar" dedi.