Dünya

Biden'dan Paşinyan'a mektup: ABD, Ermenistan'ın yanında olmaya devam edecek

Fotoğraf: Armen Press

25 Eylül 2023 21:37

T24 Dış Haberler

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bugün ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Vekili Yuri Kim'in de yer aldığı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kalkınma Ajansı Yöneticisi Samantha Power başkanlığındaki heyetle bir araya geldi.

Ermenistan Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Başbakan Paşinyan'ın ‘Ermenistan'ın içinde bulunduğu bu zor dönemde Power'ın ziyaretini memnuniyetle karşıladığı’ belirtildi.

Paşinyan, “Bildiğiniz üzere, maalesef şu anda Dağlık Karabağ'da Ermenilere yönelik etnik temizlik süreci devam ediyor ve bu çok trajik bir gerçek. Uluslararası toplumu etnik temizliğin gerçekleşeceği konusunda uyarmaya çalışıyorduk ancak ne yazık ki bunu engelleyemedik. Ancak bu durum ve gerginlik bölgemizde artmaya devam ediyor ve şimdi daha fazla tırmanmayı ve daha büyük sorunları önlemek için somut adımlar atmak çok önemli. Bu fırsat için çok memnunum ve sizi ülkemizde ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum" ifadelerini kullandı.

"Başkan Biden, beni ve delegasyonumu ABD'nin Ermenistan'ın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve demokrasisine olan derin bağlılığını vurgulamak üzere buraya gönderdi” diyen USAID Yöneticisi Samantha Power şöyle devam etti

“Ermenistan'a geldik ve umarım bir kez daha buraya gelerek demokrasinizi derinleştirmeye yönelik adımlarımızı ele alma fırsatımız olur ancak bu ziyaret sırasında elbette somut bir krize, Dağlık Karabağ halkının insani ihtiyaçlarına, Dağlık Karabağ'dan kaçanların insani ihtiyaçlarına odaklandık. Bugün yaklaşık 5 bin kişinin Ermenistan'a geçtiğine inanıyorum ve yerel özyönetim organlarını barınma ve diğer yardım tedbirleri konusunda desteklemek ve aynı zamanda diğer ülkeleri de aynı şeyi yapmaya teşvik etmek için kaynakları seferber etme sorumluluğumuzu çok ciddiye alıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri, Ermeni halkı için sağlayacağı derin ekonomik fayda ve istikrarı da göz önünde bulundurarak, ülkeler arasında kalıcı barışın sağlanması yönünde hem siz hem de Azerbaycan hükümetiyle birlikte çalışmaya devam edecektir. Güçler ayrılığı, yolsuzlukla mücadele konularında attığınız adımlar; bunların hepsi Ermenistan'ın geleceğine yapılan yatırımlardır."

USAID Yöneticisi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Başbakan Nikol Pashinyan'a hitaben yazdığı mektubu iletti.

Biden, mektubunda, “Ermenistan bu amaca bağlılığını, Azerbaycan ile barış görüşmelerine başlamanın yanı sıra kritik ekonomik reformları hayata geçirerek, hükümetin hesap verebilirliğini arttırarak ve demokratik kurumları güçlendirerek göstermiştir. Sizi temin ederim ki, siz kendi ülkenizde demokrasinizi güçlendirmek ve komşularınızda istikrarı sağlamak için çalışırken ABD de Ermenistan'ın yanında olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Biden, mektubunu “Amerika Birleşik Devletleri, Yönetici Power'ın sizinle derinlemesine görüşeceği son şiddet olaylarından kaynaklanan insani ihtiyaçların karşılanması konusunda hükümetinizle birlikte çalışmaya kararlıdır. Ayrıca, son ortak askeri tatbikatlarımızın da gösterdiği üzere, enerji çeşitlendirmesi, dayanıklılık ve güvenlik konularındaki iş birliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz” ifadeleriyle sonlandırdı.

ABD ordusu, Azerbaycan'ın Karabağ'a başlattığı askeri operasyona rağmen ABD askerlerinin Ermenistan'la ortak askeri tatbikatlarını çarşamba günü tamamlayacaklarını bildirmişti. ABD, Azerbaycan'ın Karabağ operasyonuna rağmen Ermenistan'la tatbikatları 27 Eylül Çarşamba günü tamamlayacağını açıklamıştı.

TIKLAYIN | ABD, Azerbaycan'ın Karabağ operasyonuna rağmen Ermenistan'la tatbikatları çarşamba günü tamamlayacak

TIKLAYIN | Ermenistan ve ABD'den ortak askeri tatbikat