Dünya

Biden'dan ABD hava sahasındaki "casus" balonla ilgili ilk yorum: İcabına bakacağız

ABD Başkanı Joe Biden

04 Şubat 2023 20:29

Amerika Birleşik Devletleri(ABD) Başkanı Joe Biden, ülkesinin hava sahasındaki, Çin'e ait ve "casus" olduğu iddia edilen balona ilişkin, "İcabına bakacağız" diye konuştu.

Hafta sonunu geçireceği New York eyaletine bağlı Syracuse kentine giden Biden, uçaktan indikten sonra bir gazetecinin ABD semalarındaki Çin balonuna ilişkin sorusunu yanıtladı. Konuya ilişkin ilk yorumunu yapan Biden, "(Casus balonun) İcabına bakacağız" dedi.

Pentagon bildirmişti

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 2 Şubat'ta Çin’e ait olduğu öne sürülen yüksek irtifa istihbarat balonunun ABD ana kıtası üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusunun balonu takip ettiğini duyurmuştu.

Çinli yetkililer balonun Çin'e ait sivil bir hava aracı olduğunu, meteorolojik araştırma için kullanıldığını, rüzgarlarla sürüklenerek yanlışlıkla ABD hava sahasına girdiğini belirtmişti.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, "Çin'in açıklamasının farkındayız ancak bunun bir gözetleme balonu olduğunu biliyoruz" açıklamasını yapmıştı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, 5-6 Şubat'ta Pekin'e yapacağı ziyareti erteleyeceğini bildirmişti.(AA)

TIKLAYIN I Pentagon: Latin Amerika üzerinde de Çin'e ait gözlem balonu var

TIKAYIN I ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "casus" olduğu öne sürülen balon sebebiyle Pekin ziyaretini erteledi