Bianet’in 3 Mayıs 2023’te, Dünya Basın Özgürlüğü Gününde yayımladığı ve 2023’ün ilk çeyreğinde yaşanan hak ihlallerine yer verdiği Medya Gözlem Raporu’na erişim engeli getirildi.
Bianet’in her üç ayda bir yayımladığı raporda, 2023'ün ilk üç ayında medya ve ifade özgürlüğü alanında gün gün yaşanan hak ihlalleri anlatılıyordu.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu tarafından kaleme alınan “Gün Gün Üç Aylık Medya/İfade Özgürlüğü İhlalleri | Tam metin” başlıklı rapor, Gaziosmanpaşa 1. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Ağustos tarihli kararıyla erişime engellendi.
Karar, borsa manipülasyonu sebebiyle hakkında birçok kez suç duyurusunda bulunulan ve “rüşvet” ile “şantaj” gibi suçlamalarla yargılanan borsacı Nihat Özçelik’in talebi üzerine verildi.
Özçelik, BİA Medya Gözlem Raporu da dahil olmak üzere erişim engeli başvuru dilekçesinde yer verdiği haberlerde kimlilk bilgilerinin açık bir şekilde yazıldığını öne sürerek "lekelenme hakkı"nın ihlal edildiğini belirtti. Özçelik'in talebini kabul eden hakimlik, "kişilik hakları ihlali" gerekçesiyle erişim engeli kararı verdi.
Ali Safa Korkut'un haberine göre, raporda Özçelik’in adı, “Yasaklamalar, Kapatmalar, Toplatmalar” bölümünde yer alıyordu ve Özçelik’in, adının geçtiği birçok haber için erişim engeli kararı aldırdığı belirtiliyordu.
Free Web Turkey verilerine göre bu, Nihat Özçelik’in, adının geçtiği ve karıştığı usulsüzlüklerin anlatıldığı haberler için aldırdığı beşinci erişim engeli kararı oldu.
Özçelik, bu kararlar sonucunda haber ve sosyal medya paylaşımlarından oluşan 587 içeriğe erişimi engelletmiş oldu.
Cumhuriyet’in en çok sansürlenen gazetelerden biri olduğunu duyurduğu haberine de erişim engeli
Cumhuriyet Gazetesi’nin BirGün Gazetesi ile birlikte 2023’ün ilk çeyreğinde en çok sansürlenen gazetelerden biri olduğunu duyurduğu haberi de erişim engeli getirilen bir diğer yayın oldu.
10 Mart 2023’te yayımlanan “Basına 'sansür' tam gaz: Son 3 ayda en çok erişim engeli Cumhuriyet ve BirGün'e” başlıklı haberde “Engellenen haberler; yolsuzluktan uyuşturucu ticaretine, kadına karşı şiddetten tarikatlara dair iddialara, iktidar çevrelerinin netameli ilişkilerinden SADAT’a dek birçok önemli konuyu ele alıyordu” ifadeleri yer alıyordu.
İfade Özgürlüğü Derneği’nin EngelliWeb projesinin verileri baz alınarak yapılan haberde Özçelik’in adı, "Manipülasyonla suçlanan borsacı hakkındaki haberler" başlığı altında ve şu şekil yer alıyordu:
“Manipülatif işlemler yaptığı iddiasıyla Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) hakkında birçok kez suç duyurusunda bulunduğu borsacı Nihat Özçelik’in adının geçtiği birçok haber, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Sakarya 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 3 Ocak 2023 tarih ve 2023/70 sayılı kararıyla erişime engellendi.
“Erişime engellenenler arasında Özçelik’in; SPK’nın bir önceki başkanı olan Ali Fuat Taşkesenlioğlu, AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban ve eşi Prof. Dr. Ünsal Ban ile olan bağlantılarının da gündeme geldiği haberler var.”
Bu haber de Bianet’in BİA Medya Gözlem Raporu’nun erişime engellendiği karar olan Gaziosmanpaşa 1. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Ağustos tarihli erişime engellendi.