Sağlık

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu sıraladı: Beyin nasıl dinlenir?

22 Ekim 2022 08:23

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Şimdiye kadar görmediğimiz ölçüde bir bilinç bulanıklığı, dikkat dağınıklığı ve benzeri beyinsel sorunlardan yakınıyoruz" dedi. Prof. Müftüoğlu, beynin dinlendirilmesi gerektiğine 20 maddeyle dikkat çekti. 

Müftüoğlu'nun Dr. Taner Akman'a ait olduğunu söylediği 20 maddelik 'beyin egzersizi'nden bazı maddeler şöyle:

1. Beyin açık havadayken ve ayaktayken daha iyi çalışır. İnsan beyninin ayaktayken yaklaşık yüzde 10 daha fazla çalıştığı düşünülmektedir. Önemli kararlar almayı açık havada veya doğada deneyebilirsiniz.

2.  Yürürken kolları sallamak beynin performansını olumlu etkiliyor. Önemli kararlarınızı açık havada, kollarınızı sağa sola sallayarak yürürken almaya ne dersiniz?

3. Yabancı bir dil öğrenme beyni güçlendiriyor. Her gün birkaç yeni kelime öğrenip kullanabilirsiniz. Sözlük okuyabilirsiniz.

4. Zihinsel jimnastik/antrenman yapın. Bunun için çeşitli bulmacaları çözebilirsiniz. Satranç gibi akıl oyunları oynayın.

5. Rutin olarak tekrar ettiğiniz davranışlardan vazgeçin. Bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanızı diğer elinizle taşıyın, evinize başka bir yoldan gidin.

Yazının tamamı için tıklayın.