Dünya

Beyin ameliyatı olurken zeytin dolması yaptı

10 Haziran 2020 19:52

İtalya’da beyninin sol temporal lobundan tümör alınan bir kadın, ameliyat sırasında zeytin dolması yaptı. Yanlış bir yere müdahale edilmemesi için ayık tutulan kadının, bir saatte 90 zeytin dolması yaptığı belirtildi. Toplamda 2.5 saat süren ameliyatın çok iyi geçtiği belirtildi.

İtalyan devlet ajansı Ansa’nın haberine göre, Ancona kentindeki Riuniti hastanesinde gerçekleştirilen ameliyatta, ismi açıklanmayan 60 yaşındaki hastanın beyninin sol temporal lobundan tümör alınacaktı. Doktorlar,  konuşma, hafıza ve vücudun sağ tarafını kontrol eden bu bölgedeki sağlıklı dokuların ameliyatta zarar görmesinin engellenmesi için bu yöntemi seçti.

Daha önceden de beyin ameliyatı olurken keman ve gitar çalan, çizgi film izleyen hastaların haberleri yapılmıştı. Ancak beyin ameliyatı sırasında zeytin dolması yapmanın bir ilk olduğu sanılıyor.

İtalyan medyasıysa, ‘Ascoli zeytinleri’ olarak bilinen İtalyan yemeğini yapmanın çok karmaşık olduğunu, ameliyathanenin süreç boyunca bir mutfaktan farksız olduğunu yazdı. İtalya’nın orta bölgelerinden Marche’nin geleneksel yemeklerinden biri olan dolma, çekirdeği çıkarılmış yeşil zeytinin etrafına et sarılıp un, yumurta ve galeta ununa bulanması, ardından da kızartılmasıyla yapılıyor.