Dünya

Beyaz Saray: İran, İsrail'e bu hafta misilleme yapabilir

ABD, olası bir İran saldırısında İsrail'i savunmaya devam edeceğini vurguladı

13 Ağustos 2024 10:46

T24 Dış Haberler

Beyaz Saray, İran'ın veya ona bağlı vekalet güçlerin Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesi nedeniyle bu hafta İsrail'e misilleme saldırısında bulunabileceğini açıkladı. ABD'nin açıklaması, İsrail'in potansiyel misilleme ile ilgili açıklamalarının peşine yapıldı. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby, pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Biz dizi önemli boyutta olabilecek saldırıya hazır olmak zorundayız, bu sebeple son birkaç günde bölgedeki kuvvetlerimizi ve kapasitemizi artırdık" dedi. 

Kirby, "Potansiyel zamanlama konusunda İsrailli mevkidaşlarımız ile aynı endişe ve beklentilere sahibiz. Bu hafta gerçekleşebilir" diye konuştu.

"Tabii ki İsrail'in nisan ayında olduğu gibi kendisini bir saldırıya karşı korumak zorunda kalmasını istemiyoruz" diyen Kirby, "Ancak iş oraya gelirse kendilerini korumalarına yardım edeceğiz" ifadelerini kullandı.  

ABD, pazar günü güdümlü füze denizaltısı USS Georgia'nın Orta Doğu'ya gönderildiğini açıklamıştı. ABD, daha önce de İsrail'e olası bir saldırıya karşı bölgeye bir uçak gemisi gönderme kararı almıştı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bu geminin bölgeye gidişinin hızlandırılmasını talep etti. 

Hamas adına barış müzakerelerini yürüten ve örgütün "ılımlı" lideri olarak bilinen İsmail Haniye, 31 Temmuz 2024'te İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için gittiği Tahran'da odasına aylar önceden yerleştirilen bir bombayla öldürülmüştü. Saldırıyı resmi olarak İsrail üstlenmese de Hamas ve İran, Tel Aviv'i sorumlu tuttu. 

Suikastın Tahran'da gerçekleşmiş olması, bölgede zaten yüksek olan tansiyonun daha da yükselmesine sebep oldu. Kendi başkentinde İsrail'in bir suikast gerçekleştirdiğine inanan İran, misilleme sözü verdi. İran'ın İsrail'e yapacağı büyük bir misilleme saldırısının bölgesel savaşı tetikleyebileceğinden korkuluyor.