Dünya

Beyaz Saray geri adım atmadı: Trump, Temsilciler Meclisi'ndeki duruşmalara katılmayacak

Trump'ın avukat atayıp atamayacağı da bilinmiyor

07 Aralık 2019 07:36

T24 Dış haberler

Azil soruşturması kapsamında hazırlanan raporlara "temelsiz" diyen Beyaz Saray, Demokratların Başkan Donald Trump'a Temsilciler Meclisi'ndeki duruşmalara katılması için yaptığı daveti kabul etmedi.

Başkan'ın danışmanlarından Pat Cipollone, Temsilciler Meclisi Hukuk Komitesi Başkanı Jerry Nadler'a yazdığı mektupta Trump'ın duruşmalara avukat gönderip, göndermeyeceğiyle ilgili bir beyanda bulunmadı. Cipollone, Trump'ın tanık çağırma hakkını da kullanacağına dair bir ifade kaleme almadı. Cipollone'un mektupları bütün bu ihtimalleri kesin bir dille ortadan kaldırmadı, ancak Trump'ın katılıp katılmayacağını beyan etmesi gereken tarih geçti.

The Guardian'ın aktardığına göre Cipollone'un mektubunda, "Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar bu zırva ile ABD'nin zamanını yeterince harcadı. Bu soruşturmaya artık bir son vermelisiniz" yazdı.

Temsilciler Meclisi Hukuk Komitesi Başkanı Nadler, bu cevap karşılığında komitenin "hayal kırıklığına" uğradığını ifade etti.

"Başkan Trump'a tanıkları sorgulaması ve elimizdeki çok kuvvetli kanıtlara karşı kendisini savunması için eşit bir fırsat verdik" diyen Nadler, "Azil süreci hakkında söylenmesini dinledikten sonra davetimizi kabul edeceğini umuyorduk" ifadelerini kullandı.

Trump'ın azil sürecine hiç katılım göstermemesi daha önce eşi görülmemiş bir durum. 20 yüzyılda azil soruşturmalarıyla karşı karşıya kalan ABD liderleri Richard Nixon ve Bill Clinton bir avukat görevlendirmiş, ifade vermiş ve kendilerini savunmak için belgeler sunmuştu.