Dünya

Beyaz Saray'a yakın kaynak doğruladı: Biden, Suudi Arabistan ve İsrail'i ziyaret edecek

13 Haziran 2022 14:15

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden'ın süregelen tartışmalara rağmen gelecek ay Suudi Arabistan'a gideceği; aynı seyahatte İsrail'i de ziyaret edeceği belirtildi. 

Reuters'a konuşan ziyaretin planlamasında rol almış bir kaynak, Biden'ın iki ülkeye temmuz ayı ortasından gitmesinin planlandığını belirtti. Biden'ın bahsi geçen seyahatte Suudi Arabistan'ın de-facto lider Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'la da bir araya gelebileceği belirtildi.

Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir kaynak, böyle bir seyahatin planlandığını doğrularken, "Seyahat hakkında doğrulayabileceğimiz detaylar yok, ama olduğu anda açıklayacağız" dedi. 

Kaynak, Beyaz Saray'ın seyahati bu hafta duyurmasını beklediğini ifade etti. 

Biden'ın Suudi Arabistan'a gidip Selman'la görüşebileceği basına yansıyınca ziyaret tartışma konusu olmuştu. 

Demokrat Kongre üyesi Adam Schiff, Biden'ın Suudi Arabistan'a gitmemesi gerektiğini ve ABD istihbaratına göre muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini veren Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşmemesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Geçen hafta CBS'in 'Face the Nation' programına katılan Schiff, "Ben (Suudi Arabistan'a) gitmezdim. Ben onun (Selman'ın) elini sıkmazdım. Bahsettiğimiz kişi, ABD'de yaşayan birini önceden planlanmış bir şekilde parçalara ayırdı" dedi.

ABD'de yaşayan Suudi muhalif gazeteci ve Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de nişanlanması için gerekli belgeleri almak üzere girdiği İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda Riyad'dan gelen bir ekip tarafından öldürülmüştü. Birçok farklı rapora göre emri Selman verdi. Suudi Arabistan yönetimi cinayetle bağlantıları olduğunu reddediyor.