Ekonomi

BETAM, Türkiye'nin dördüncü çeyrekte yüzde 3,1 büyümesini bekliyor

25 Ocak 2023 15:44

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), Türkiye ekonomisinin 2022'nin son çeyreğinde yüzde 3,1 büyümesinin beklendiğini açıkladı.

BETAM'ın hazırladığı raporda, "Kesinleşen Kasım ve kısmen açıklanan aralık ayı GSYH öncü göstergeleri ile yaptığımız hesaplamalara göre, Türkiye ekonomisinin 2022'nin dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 3,1 oranında büyümesini bekliyoruz. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yaptığımız hesaplamalarla ise 2022 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 1,3 artacağını öngörüyoruz" denildi.

ÖTV'de yüzde 38 artış

Raporda, tüketim vergisinin çeyreklik bazda yüzde 8,8 arttığı, kamu tüketim harcamalarının yüzde 7,5 azaldığı belirtildi.

Rapora göre, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, ithal tüketim yüzde 30,5 artarken, krediler yüzde 18,5 ila yüzde 30,4 arasında azaldı. Yıllık bazda ÖTV'de yüzde 38,5, kamu tüketim harcamalarında ise yüzde 4,8 artış hesaplandı.

İhracat ve ithalat 

Raporda, yılın dördüncü çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre mevsim ve taksim etkilendirilen arındırılmış altın dışı ihracatta yüzde 0,2 artış, ithalatta ise yüzde 2,2 azalış beklendiği kaydedildi.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla bakıldığında ise altın dışı ihracatın yüzde 4,7 arttığı, toplam ihracatın yüzde 3,2, altın dışı ithalatın ise yüzde yaklaşık 5 azaldığı bildirildi. Altın dahil edildiğinde ise ithalatta, yüzde 3,9’luk artış hesaplandığı ifade edildi.