Gündem

Beslenme uzmanı, bayram öncesinde uyardı: Hangi yiyecekleri tercih etmek gerekiyor?

26 Mart 2025 19:52

Güncelleme: 26 Mart 2025 20:31

Ramazan Bayramı öncesi önemli açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, doğru ve dengeli beslenmenin önemini vurgulayarak, hafif yiyecekler yenilerek bayramı geçirme tavsiyesinde bulundu.

30 Mart'ta başlayarak 3 gün sürecek Ramazan Bayramı süresince tüketilecek besinler ve beslenme düzeninde bir dengeye sahip olmak beslenme uzmanları tarafından dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor.

Uzman beslenme uzmanı Emel Alphan, güne hafif bir kahvaltı ile başlanmasının, gün içinde aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun hamur işlerinin ve hamur tatlılarının yenilmemesi gerektiğininin altını çizdi.

Ramazan ayı sonrasında normal beslenme düzenine geçişte sindirim sisteminin uyumunun sağlanmasının önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Alphan, “Ramazan ayı oruç tutanlar için, günde iki öğün gibi özel bir beslenme uygulanan ve alışılmışın dışındaki saatlerde yemek yemeyi gerektiren bir dönemdir. Bu dönemden normal yemek düzenine geçişte, sindirim sisteminin de uyumunu sağlamak önemlidir. Oysa bir aylık oruç döneminden sonraki bayram günlerinde insanlar, genellikle psikolojik olarak aşırı yemek yeme eğilimindedirler” dedi.

Sözlerine çok çeşitli ve enerji yoğunluklu gıdaların yaratabileceği problemler ile devam eden Alphan, “Geleneklerimize bağlı olarak, bayram yemeklerinin, günlük beslenme düzeninin dışında, çeşit olarak fazla ve içeriğinin ağır olması, bayram ziyaretlerindeki hamur tatlısı ağırlıklı ikramlar ve bu ikramların geleneklerimiz nedeniyle ısrarla yedirilmesi, sindirim sistemindeki adaptasyonu güçleştirir. Bu adaptasyonu sağlamak için bayramda hafif yiyecekler yenilmesi gerekir. Güne hafif bir kahvaltı ile başlamak, gün içinde aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun hamur işlerinin ve hamur tatlılarının yenilmemesi gerekir” ifadelerini kullandı. (CNN Türk)