16 Ocak 2025 22:18
Güncelleme: 17 Ocak 2025 02:50
T24 Haber Merkezi
"Suç örgütüne üye olma", "ihaleye fesat karıştırma" ve "haksız mal edinme" soruşturması kapsamında dört gündür gözaltında tutulan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'a, savcılık ifadesinde, gözaltındaki iş insanı Aziz İhsan Aktaş ve belediyenin iştiraki BELTAŞ ile ilgili sorular yönetildi. Akpolat, Aktaş'la ilgili soruya, "Kendisini belediyemize taşeronluk yapması nedeniyle biliyorum. Kişisel ticari ilişkim yoktur. Yüz yüze görüşmem olmamıştır. Aziz İhsan Aktaş'a ait diğer firmaları bilmem" yanıtı verdi.
Akpolat, Beşiktaş Belediyesinin iştiraki olan BELTAŞ AŞ' ye ait Ortaköy ve Rumeli Hisarı'nda bulunan taşınmazların satımına ne zaman ve kim tarafından karar verildiğiyle ilgili soruya da, "Şeffaf yönetim anlayışı gereğince ihaleye çıkma kararı almıştır. Yönetim kurulu kararında satışın yasal mevzuata uygun olması belirtilmiştir" cevabı verdi.
Akpolat, "Aziz İhsan Aktaş'in sahibi olduğu Barka, Vekontek, Bilginay ve Elif Lpg ve Akaryakit isimli firmaların 2020 yılından itibaren Beşiktaş Belediyesinden 18 ihale aldığı, ihalelerin çoğunluğunun pazarlık usulüyle yapıldığı görülmüştür. Aziz İhsan Aktaş'ın firmalarının faaliyet alanına giren belediyenin işlerinin tamamına yakını alması hususunda söyleyecekleriniz nelerdir?" sorusuna da, "Adı geçen firmaları tanımıyorum. Kaç tane ihale aldıklarını bilmem. İhale süreci belediyemizin ilgili birimleri tarafından takip edilir. Toplantılarda neticelenen ihaleler hakkında konuşulur ancak firma sahipleri yahut ihale süreci anlatılmaz" yanıtı verdi.
Akpolat, "Beşiktaş Belediyesinin yapmış olduğu ihale ve taşınmaz satışlarından maddi menfaat elde ettiniz mi?" sorusuna da, "Belediye başkanlığım döneminde görevim gereği kimseden maddi menfaat talep etmedim. Kimse de bana böyle bir vaatte bulunmadı. Bahsedilen kişi ve firmaların bazılarını ismen bilirim. Onun dışında bir tanışıklığım, samimiyetim, ticari ilişkim yoktur. Iddialar asılsızdır. Suçlamaları kabul etmem. Ben 2,5 milyona yakın insana hizmet etmeye çalışıyorum. Görevim gereği halkla temas halindeyim. Dolayısıyla belediyenin yapmış olduğu tüm iş ve işlemleri takip etmem mümkün değildir. Yetkilerimin çoğunluğunu yetki devriyle mesai arkadaşlarıma devrettim. Dolayısıyla ihalelerde yapılan işlemleri benim bilmem mümkün değildir" cevabı verdi.
Apolat, "Soruşturma konu hastane olarak kullanılan taşınmazın bazı kısımları bize ait değildir. Bunları belirtmek istiyorum. Satış tutarını öğrendiğim zaman sevinmemin sebebi budur. Duyunca mutlu oldum. Şirketimin hesaplarından bahsedildi. Ben daha önce sermaye artırımı yapmıştım. Düğünden gelen takılarla olduğunu belirtmiştim. Üzerime atılı suçlara esas teşkil edebilecek somut hiçbir delil yoktur. Bu nedenle hakkımda takipsizlik kararı verilmesini ve serbest bırakılmayı talep ederim" dedi.
|
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca iş insanı Aziz İhsan Aktaş'ın elebaşılığını yaptığı öne sürülen suç örgütünün, belediye başkanları ile belediyelerin üst düzey yöneticilerine rüşvet vererek ihaleleri organize ettiği iddialarına ilişkin olarak başlatılan soruşturmada gözaltına alınan ve aralarında Balıkesir'in Edremit ilçesinde gözaltına alınan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın da yer aldığı 40 kişinin emniyetteki işlemleri tamamlandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince ifade işlemleri tamamlanan şüpheliler, Bayrampaşa Devlet Hastanesi'ndeki sağlık kontrolünün ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne getirildi.
Bir başsavcı vekiliyle 9 savcı ifade işlemleri için görevlendirildi. Öte yandan soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasında suç örütü lideri olarak geçen Aziz İhsan Aktaş'ın, kendisine ve şirketlerine ait mal varlığına da tedbir konulduğu belirtildi.
Savcılık, Rıza Akpolat ve Aziz İhsan Aktaş‘ın da aralarında bulunduğu 31 şüpheliyi tutuklama talebi ile sulh ceza hakimliğine sevk etti. Nöbetçi hakimlikteki işlemleri tamamlanan Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Esra Yenidünya ve BELTAŞ Başkanı Önder Gedik ile İçişleri Bakanı Yardımcısı Mehmet Aktaş'ın kardeşi Ahmet Aktaş'ın da aralarında olduğu 9 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Akpolat savcılık ifadesinde, "Ben hali hazırda Beşiktaş Belediye Başkanı olarak 2019 yılından bu yana görev yapıyorum. Belediye başkanlığından önce inşaat firmamı çalıştırıyordum. Firmam halen aktiftir. Emza Akaryakıt ismindedir" dedi.
"Beltaş Yönetim kurulu üyeliğine atanma süreci hakkında bilgi veriniz? Belediye Başkanının bu süreçteki rolü nedir?
Beltaş yönetim kurulu üyelerini tanırım. Kurul üyeliğine benim teklifimle seçilebileceği gibi kendi içlerinde anlaşarak birini tiye yapabilirler. Ahmet AKTAŞ ismini bana Alican ABACI getirdi diye hatırlıyorum. Önder GEDIK ve Esra YENİDÜNYA'nın atanma süreci ise yine ortak bir akılla olmuştur. Genel kurul kararları nihai olarak önüme geldiği için bu tür kararlardan haberim olur. Taşınmaz satımına ilişkin karar ise yönetim kurulu kararıdır. Ben bu hususu sonradan öğrendim. Yönetim kurulundaki isimleri görevleri sebebiyle tanıyorum.
Beşiktaş Belediyesinin iştiraki olan Beltaş Aş' ye ait Ortaköy Mah. 385 ada 5 parselde bulunan taşınmaz ile Rumeli Hisarı Mah. 1542 Ada 2 ve 3 nolu parselde bulunan taşınmazların satımına ne zaman ve kim tarafından karar verilmiştir?
Satışın kararını şirket kendisi vermiştir. Satış sürecinin ne zaman başladığı hususunda bilgim yoktur. Satış gerekçesini de bilmiyorum. Bilgim dahilinde gerçekleşmemiştir.
Beltaş'ın hukuki statüsü dikkate alındığı ihale sürecine neden ihtiyaç duyulmuştur?
Satım süreciyle ilgili bilgim bulunmamaktadır.
Taşınmazın satım sürecine ilişkin dosya incelendiğinde ihale sürecinin başlatılması konusunda yönetim kurulunun kararı bulunmadığı görülmüştür. Bu hususu açıklayınız?
Şeffaf yönetim anlayışı gereğince ihaleye çıkma kararı almıştır. Yönetim kurulu kararında satışın yasal mevzuata uygun olması belirtilmiştir. Bu kapsamda yönetim kurulu başkanı Önder GEDİK inisiyatif kullanıp satış yetkisi vermiştir.
Taşınmazın satışına ilişkin Beltaş' in, Beşiktaş Belediyesinin sitesinde yahut başka bir mecrada ilan yapıldı mı?
Bilgim yoktur.
Beşiktaş Belediyesinin iştiraki olan Beltaş Aş' ye ait Ortaköy Mah. 385 ada 5 parselde bulunan taşınmazın 26.07.2024 tarihinde Elif Lpg ve Akaryakıt Dağıtım San. Tic Aş' ye satım sürecinde oluşturulan ihale komisyonu ve satım süreci hakkında bilginiz var mı? İhale komisyonun oluşturulmasına ve ihale sürecine dahil oldunuz mu?
Sürecin işlerliği konusunda bilgim yoktur, müdahil olmadım.
Ahmet Aktaş' ın yönetim kurulu üyesi seçilmesinden 1 gün sonra taşınmazların satışına dair karar alınması hususunda söyleyecekleriniz nelerdir?
Bu hususta bir bilgim yoktur.
Gerek Beşiktaş Belediyesinden gerekse Beltaş' tan taşınmazın satışının neye dair yapıldığı satışa ilişkin tüm evraklar istenilmiş ancak gelen evraklar içerisinde yönetim kurulu kararı olmadığı görülmüştür. Daha sonra 02.01.2025 tarihinde Beltaş' a tekrar yazı yazılmış yönetim kurulu kararı olup olmadığı sorulmuştur. 03.01.2025 günü yönetim kurulu başkanı Önder Gedik, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ozan İş ve avukat Arif Sağlam yönetim kurulu defteriyle Cumhuriyet Başsavcılığımıza müracaat etmiştir. Taşınmazın satışına ilişkin 04.07.2024 ve 05.07.2024 tarihli kararlar olduğu, üzerilerinde noter tasdiki olmadığı, öncek sayfada ise 03.07.2024 tarihinde Ahmet Aktaş' ın yönetim kurulu üyesi olarak atandığ kararın olduğu ve 08.07.2024 tarihinde bu kararın tasdik edildiği görülmüştür. Bu husust söyleyecekleriniz nelerdir?
Bilgim yoktur.
Beltaş tarafından taşınmaz hakkında Varlık Değerleme adlı kuruluştan taşınmaz değerlem raporu alındığı görülmüştür. Bahsi geçen değerleme kuruluşu hangi kriterlerle ki tarafından belirlenmiştir? Adı geçen değerleme kuruluşuyla nasıl iletişime geçilmiştir? Süreç hakkında bilgim yoktur.
Raporu kim hangi kuruluştan talep etti bilmiyorum.
18.07.2024 tarihinde yapılacak ihale için 5 ay öncesine ait değerleme raporunun kullanılmasına, gayrimenkul değer artışı ve emlak değerinin yüksek olduğu Beşiktaş Ortaköy bölgesinde yapılacak satış için 5 ay öncesine ait raporun kullanılmasına itirazınız oldu mu?
Süreç hakkında bilgim yoktur.
Beltaş'ın aldığı değerleme raporunda taşınmazın değerinin 269.620.000 TL (KDV hariç), 4.334.389 USD, 4.001.859 Euro belirtilmiştir. Türk Lirası olarak belirlenen değer ile döviz cinsinden yapılan değerleme arasındaki tutarsızlığa itirazda bulundunuz mu?
Rapor hakkında bilgim yoktur.
Taşınmaz satımına ilişkin tüm evraklar Cumhuriyet Başsavcılığınca istenilmesine rağmen satış dosyasında bulunmayan, sonraki süreçte sunulan ve üzerinde noter tasdiki olmayan 04.07.2024 ve 05.07.2024 tarihli yönetim kurulu kararlarında şirketin (Beltaş' in) mali durumu göz önüne alınarak taşınmaz satımına karar verildiği belirtilmiştir. Ancak Elif Lpg ve Akaryakıt isimli firma tarafından yatırılan paranın 70.000.000 TL' si maaş ödemesi gerekçesiyle Beltaş' ın başka hesabına, 400.000.000 TL Beşiktaş Belediyesi hesabına, ve Sarper Petrolcülük tarafından yatırılan yaklaşık 302.000.000 TL' nin 301.000.000 TL' sinin Beşiktaş Belediyesi hesabına aktarıldığı görülmüştür. Şirket borçları için satışına karar verilen taşınmazlardan elde edilen gelirin Beşiktaş Belediyesine aktarılmasının gerekçesi nedir?
Paraların aktarılma gerekçesini bilmiyorum.
Beltaş'a ait taşınmazlardan birinin Elif Lpg diğerinin ise Sarper Petrolcülük isimli firmaya satışına müdahil oldunuz mu? Taşınmaz satımı için Beltaş' a ödenen paraların Beşiktaş Belediyesi hesabına aktarıldığı gözetildiğinde satış kararlarını siz mi verdiniz?
Bilgim yoktur. Ben satış kararına dahil olmadım.
İhaleye Malta Otelcilik Turizm Otomotiv Tic Ltd Şti, Elif Lpg ve Akaryakıt Dağıtım San Tic Aş ile Ac Madencilik İnş Malz Teks Nak. Tur. San. Tic. Ltd Şti isimli firmaların davet edildiği görülmüştür. Bu firmaların davet edilmesine kim tarafından karar verilmiştir? Bu firmalar ve sahipleri hakkında bilginiz var mı?
Firmaları tanımıyorum. İhaleye nasıl katıldıklarını bilmiyorum.
Belirtilen 3 firmanın 12.07.2024 günü Beltaş'a geldiği ve teknik şartnamenin Önder Gedik tarafından firmalara elden teslim edildiği görülmüştür. Bir ilan yapılmadıysa firmaların satıştan nasıl haberdar olup üçünün de aynı tarihte Beltaş' a müracaat ettiğini açıklayınız?
İhale süreciyle bilgim yoktur. Süreci bilmiyorum.
İhaleye şartnameyi alan ve şartname dosya alındı bedeli 500 TL'yi ödeyen firmaların katılabileceği belirtilmiş, tüm firmaların 12.07.2024 tarihinde şartnameyi teslim aldığı görülmüştür. Ancak Elif Lpg ve Akaryakıt isimli firmanın dosya alındı bedelini 13.07.2024 tarihinde yatırdığı Beltaş' a ait makbuzdan anlaşılmıştır. Bu kapsamda dosya alındı bedeli ödenmeden satış dosyası Elif Lpg ve Akaryakıt isimli firmaya neden verilmiştir?
Bir bilgim yoktur.
Teklif zarfları açıldıktan sonra açık artırma yoluna gidildiği ve Elif Lpg ve Akaryakıt isimli firmanında 470.760.000 TL'ye ihaleyi kazandığı ve Beltaş hesabına belirtilen tutarı yatırdığı görülmüştür. Ancak taşınmaz hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca alınan 08.01.2025 tarihli rapora göre; satım tarihi 26.07.2024 tarihinde taşınmazın mevcut haliyle değeri 580.825.932 TL, rapor tarihinde ise mevcut halinin değeri 651.291.198 TL olduğu belirlenmiştir. Bu husus hakkında söyleyecekleriniz nelerdir?
Ben bina satışı yapıldıktan sonra bilgi sahibi oldum. Değerinin 1660 üzerinde sandığını öğrenince kamunun menfaati olduğunu düşünüp mutlu oldum.
İhaleyi kazanan Elif Lpg ve Akaryakit isimli firmanın Aziz İhsan Aktaş'a ait olduğu, Malta Otelcilik isimli firmanın ise eski adının Arslancan Vega Kurumsal Hizmetler (Diyarbakır) olduğu, Mehmet Arica' nın da pay sahibi olduğu, Ac Madencilik isimli firmanın ise Ahmet Başdaş'a ait olduğu, Diyarbakır' da kurulup İstanbul' a taşındığı tespit edilmiştir. Şüpheli Aziz İhsan Aktaş' a ait araçta yapılan aramada notlar ele geçirilmiş ve Ahmet Başdaş ödeme 2.920.000 ve 500.000 yazılı olduğu görülmüştür. Yine şüpheli Aziz İhsan Aktaş' in 08.08.2024 tarihinde Bahçelievler Belediyesi ile imzaladığı sözleşmeye Arslancan Kurumsal Limited Şirketine (Arica' lara ait) ait araç ruhsatlarını sunduğu görülmüştür. Yine şüphelinin operasyon günü bindiği Audi markada aracın da Arslancan Kurumsal Limited Şirketine ait olduğu anlaşılmıştırç. Bu kapsamda satış için davet edilen üç firmanın birbirleri ile irtibath olduğu tespit edilmiştir. Bu hususta söyleyecekleriniz nelerdir?
Ben firmaları ve sahiplerini tanımıyorum. O yüzden aralarındaki irtibatı bilmem mümkün değildir.
Aziz İhsan Aktaş' in sahibi olduğu Barka, Vekontek, Bilginay ve Elif Lpg ve Akaryakit isimli firmaların 2020 yılından itibaren Beşiktaş Belediyesinden 18 ihale aldığı, ihalelerin çoğunluğunun pazarlık usulüyle yapıldığı görülmüştür. Aziz İhsan Aktaş' in firmalarının faaliyet alanına giren belediyenin işlerinin tamamına yakını alması hususunda söyleyecekleriniz nelerdir?
Adı geçen firmaları tanımıyorum. Kaç tane ihale aldıklarını bilmem. İhale süreci belediyemizin ilgili birimleri tarafından takip edilir. Toplantılarda neticelenen ihaleler hakkında konuşulur ancak firma sahipleri yahut ihale süreci anlatılmaz.
İhale süreçleri hakkında bilginiz var mı?
İhale süreçlerini bilmem. Olağan üstü bir durum olmadığı sürece konuya dahil olmam.
Aziz İhsan Aktaş'ı tanışıklığınız, kişisel ilişki yahut ticari ilişkiniz var mıdır? Yüz yüze görüşmeniz oldu mu?
Kendisini belediyemize taşeronluk yapması nedeniyle biliyorum. Kişisel, ticari ilişkim yoktur. Yüz yüze görüşmem olmadı.
Barka, Vekontek, Bilginay ve Elif Lpg ve Akaryakıt isimli firmalar hakkında bildikleriniz nelerdir?
Ben bu firmaların belediyemize taşeronluk yaptığı ismen biliyorum. Aziz İhsan AKTAŞ'a ait diğer firmaları bilmem.
Adı geçen firmaların gerçekte Aziz İhsan Aktaş' a ait olduğu tespit edilmiştir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan ihbarda rüşvet karşılığında ihaleleri bu şahsın firmalarına verdiğiniz, ihalelerin Aziz İhsan Aktaş' a ait firmaların kazanacağı şekilde ilana çıktığı belirtilmiştir. Bu konuda söyleyecekleriniz nelerdir?
Benim süreçten bilgim yoktur. İhale süreçlerini takip eden arkadaşlara yetki devri yaptım. Süreç onların bilgisi dahilinde yürütülür. Sözleşmeleri de ilgili arkadaşlar imzalar.
Belediyenin personel işe alımlarında yahut başka kurum kuruluşlardan nakil olarak belediyeye gelmek isteyen kişiler hakkında karar sürecini anlatınız.
Bu hususta yine görevli birimler vardır. Çetrefilli bir konu olmadığında benim önüme gelmez.
Ferhat Tutşive Leyla Türkyaşar'ı Belediyede işe siz mi aldınız?
Personel nakil atamalarında görevli arkadaşların talebi üzerine yazı gelirse imza atar ya da görüş sorarım. Ilgili ya da geldikleri kuruma yazılan yazılara imza atmışlığım olur.
Ferhat Tutsi' nin öncesinde Bağlar Belediyesinde çalıştığı ve bu belediyenin yapmış olduğu, Aziz İhsan Aktaş' in firmalarının aldığı ihaleler nedeniyle Belediye Başkanının rüşvet suçundan tutuklandığı bilinmektedir. Bu kişiyi Aziz Ihsan Aktaş' in isteği üzerine mi işe aldınız?
Bu şahsın hangi kurumdan geldiğini bilmem. Beşiktaş Belediyesine alınma sürecinde Aziz Ihsan AKTAŞ'ın benden isteği olmamıştır. Şahıs belediyeye müracaat ettikten sonra evrak önüme gelmişse, ben de belirttiğim üzere imza atmış olabilirim.
Leyla Türkyaşar' in 04/2023 tarihinden itibaren Beşiktaş Belediyesinde görev yaptığı, öncesinde Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünde görev yaptığı, eşi Mustafa Türkyaşar'ın da Aziz İhsan Aktaş'a ait Aktaş Bilişim Teknoloji isimli firmada çalıştığı tespit edilmiştir. Leyla Türkyaşar' in Aziz İhsan Aktaş'in isteği üzerine mi işe aldınız?
Adı geçen şahsı tanımam. Belediyemizde çalışıp çalışmadığını da bilmem. Bu kişinin belediyeye alınma sürecini de hatırlamam.
2023/482146 Kayıt numaralı açık ihale Aziz İhsan Aktaş'a ait Vekontek isimli firmanın aldığı Leyla Türkyaşar'ın da bu dosyada ihale komisyonunda yer aldığı tespit edilmiştir. Bu konuda söyleyecekleriniz nelerdir?
Olaydan haberim yoktur.
Adınıza kayıtlı Emza Akaryakıt isimli firmanın bulduğu görülmüştür. Şirketinizin hangi bankalar nezdinde hesapları vardır?
Bildiğim kadarıyla Yapı Kredi'de vardır. Taner ÇUKADAR şirketin müdürüdür. Akrabalık bağım yoktur. Şirkette yetkili kendisidir.
Adınıza kayıtlı Emza Akaryakıt isimli firma adına kayıtlı ve kasko değeri 6.871.229 TL olan 34 BJK 224 plakalı aracın 10.06.2024 tarihinde 9.500.000 TL bedelle Babil Oto isimli şirkete satıldığı, 19.08.2024 tarihinde 7.000.000 TL bedelle Bilginay isimli firmaya devredildiği, 19.08.2024 tarihinde ise 7.000.000 TL karşılığında Elif Lpg ve Akaryakit isimli firmaya devredildiği, araç devri yapılan üç firmanın da fiilen Aziz İhsan Aktaş'a ait olduğu ve bahsi geçen aracın sahibinden.com isimli sitede Elif Motors isimli satıcı tarafından 7.300.000 TL'ye satışa sunulduğu, aracın devrinin yapıldığı tüm firmaların Aziz İhsan Aktaş'a ait olduğu anlaşılmıştır. Bu konuda söyleyecekleriniz nelerdir?
Şirkette yetkili kişi müdürümdür. Aracı kime sattığını bilmiyorum. Bahsi geçen firmalardan Elif Lpg isimli firmayla Bilginay isimli firmayı taşeron firmalar olması nedeniyle ismen biliyorum. Babil Oto'yu bilmem. Aracın ne kadar satıldığını hatırlamıyorum. İşlerimin yoğunluğundan dolayı bu hususlarla ben ilgilenmiyorum.
Adınıza kayıtlı Emza Akaryakıt adına kayıtlı ve kasko değeri 2.259.698 TL olan 34 ZU 4154 plakalı aracın 10.06.2024 tarihinde 5.500.000 TL bedelle Babil Oto isimli şirkete satıldığı, 24.07.2024 tarihinde 1.735.000 TL bedelle Müzayede Com Bilişim Hizmetleri isimli üçüncü bir firmaya satıldığı tespit edilmiştir. Babil Oto isimli firmanın Aziz İhsan Aktaş'a ait olduğu tespit edilmiştir. Bu konuda söyleyecekleriniz nelerdir?
Ben müdürüme araçları satmasını söyledim. Sonraki süreci takip etmedim. Süreçle ilgilenen kişi odur.
Her iki aracın marka ve modeli gözetildiğinde satış miktarlarının ticari hayatın akışına uygun olmadığı görülmektedir. Bu konuda söyleyecekleriniz nelerdir?
Yukarıda belirttiğim üzere araçların satış miktarını hatırlamıyorum.
Şirketinize ait hesapların 01.01.2024-01.01.2025 tarihleri arasındaki hareketleri için Bankalar Birliğine yazılan yazımız neticesinde Yapı Kredi Bankasında hesap olduğu araç satışlarına ilişkin 10.06.2024 tarihinde toplamda 15.000.000 liranın Babil Oto isimli firmadan gönderildiği, öncesinde hesapta para bulunmadığı, sonrasında ise paranın vadeli hesaplarda değerlendirildiği, hesapta aktif para döngüsünün olmadığı, şirket adına (skoda) marka araç ve Çorlu 391 ada 4 nolu parsel C1-11 numaralı konut için 4 parça halinde toplamda 16.000.000 lira ödeme yapıldığı görülmüştür. Bu hususta söyleyecekleriniz nelerdir?
Taner araçları satıp parayı değerlendireceğini, ticaret yapacağını söyledi. Ben parayı nasıl değerlendireceğine karışmadım. Ancak araçlardan elde edilen gelirle Çorlu'dan bir konut aldığını bana söylemişti.
Beltaş tarafından Beşiktaş Belediyesine gönderilen 400 milyon TL ile Bilginay, Vekontek, Elif Lpg, Barka isimli firmalara toplamda 247.500 TL ödeme yapıldığı, yine bu firmaların personel işçi giderleri karşılığı 20 milyon TL işçi parası ödendiği tespit edilmiştir. Bu hususta söyleyecekleriniz nelerdir?
Ödemelerden bilgim yoktur ancak firmaların alacağı varsa bunların ödemesinin yapılması olağan bir
durumdur.
Aziz İhsan AKTAŞ'ın, Beşiktaş'taki işlerini takip etmek üzere kurdurduğu anlaşılan ve ticaret sicilinde Gökçe Gökçe adına kayıtlı İldeniz Organizasyon isimli firmaya belediyenin hesap hareketlerini temin ettiğimiz aralıkta 4 milyon TL ödeme yaptığı tespit edilmiştir. Bu hususta söyleyecekleriniz nelerdir?
Firmayı bilmiyorum. Belediyenin hangi işlerini yaptığını ve hangi konuda ödeme yapıldığını bilmiyorum.
Cumhuriyet Başsavcılığımıza 25/10/2024 tarihinde yapılan ihbarda Beşiktaş Belediyesinde yapılan usulsüzlüklerden bahsedilmiş, burada alınan ihalelerde usulsüzlükler yapıldığı belirtilmiştir. Bu hususta söyleyecekleriniz nelerdir?
Belediyenin yapmış olduğu ihalelerle usulsüzlük olduğunu düşünmüyorum. Aziz İhsan AKTAŞ'la bağlantım da bulunmamaktadır.
Beşiktaş Belediyesinin yapmış olduğu ihale ve taşınmaz satışlarından maddi menfaat elde ettiniz mi?
Belediye başkanlığım döneminde görevim gereği kimseden maddi menfaat talep etmedim. Kimse de bana böyle bir vaatte bulunmadı. Bahsedilen kişi ve firmaların bazılarını ismen bilirim. Onun dışında bir tanışıklığım, samimiyetim, ticari ilişkim yoktur. Iddialar asılsızdır. Suçlamaları kabul etmem. Ben 2,5 milyona yakın insana hizmet etmeye çalışıyorum. Görevim gereği halkla temas halindeyim. Dolayısıyla belediyenin yapmış olduğu tüm iş ve işlemleri takip etmem mümkün değildir. Yetkilerimin çoğunluğunu yetki devriyle mesai arkadaşlarıma devrettim. Dolayısıyla ihalelerde yapılan işlemleri benim bilmem mümkün değildir. Soruşturma konu hastane olarak kullanılan taşınmazın bazı kısımları bize ait değildir. Bunları belirtmek istiyorum. Satış tutarını öğrendiğim zaman sevinmemin sebebi budur. Duyunca mutlu oldum. Şirketimin hesaplarından bahsedildi. Ben daha önce sermaye artırımı yapmıştım. Düğünden gelen takılarla olduğunu belirtmiştim. Üzerime atılı suçlara esas teşkil edebilecek somut hiçbir delil yoktur. Bu nedenle hakkımda takipsizlik kararı verilmesini ve serbest bırakılmayı talep ederim."
SAVCILIĞIN SEVK YAZISINDAKİ SUÇLAMALARSavcılığın sevk yazısında, Aziz İhsan Aktaş liderliğinde yönetilen suç örgütünün belediye başkanları ve belediyelerin üst düzey yöneticilerine rüşvet vermek suretiyle ihale süreçlerini organize ettiği iddiasıyla başlatılan soruşturmada, Aktaş'ın fiilen sahibi olduğu ancak gizlilik kurallarına riayet ederek kardeş ve akrabaları üzerine yaptığı firmalar saptandığı ve bu firmaların girdiği ihale dosyalarının temin edildiği belirtildi. Aktaş'ın gizlilik kurallarına uyarak açık kaynak hesaplarında bile adının olmadığı ifade edilen yazıda, üzerine kayıtlı sadece Elif LPG ve Provek İlaç isimli firmaların bulunduğu, diğer tüm firmaların başkaları üzerine olduğu ancak toplanan delillerden ve şahsın kendi ifadesiyle şirketlerin en tepesindeki kişi olduğunun belirlendiği kaydedildi. Sevk yazısında, suç örgütünün amacının kamu kurum ve kuruluşlarındaki ihaleleri almak olduğu ve bu maksatla hareket ettiği belirtilerek, "Bu kapsamda 'ihaleye fesat', 'edimin ifasına fesat', 'rüşvet verme', 'vergi usul kanununa muhalefet' gibi suçları işleyerek amacına ulaştığı ve suçtan elde ettiği geliri akladığına ilişkin kuvvetli suç şüphesini oluşturan deliller elde edilmiştir." ifadesi kullanıldı. Aktaş'ın, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın firması üzerine kayıtlı ve kendisine ait iki aracı değerinin çok üzerinde bir fiyata satın aldığı ve ödediği miktarın altında satışa sunduğu kaydedilen yazıda, "Bu satış işleminden kısa bir süre sonra Beşiktaş Belediyesinin iştirakinin gizli, sözde ihaleyle satışa çıkardığı taşınmazı değerinin çok altında satın alması, taşınmaz satımı için ödenen paranın belediyeye aktarılması ve bu paranın büyük bir kısmının suç örgütüne ait firmalara hak ediş olarak ödenmesi, suç örgütüne ait 4 firmanın Beşiktaş Belediyesinden almış oldukları ihale sayısı, suç örgütü liderinin çalışanı Gökçe Aktaş adına kayıtlı İldeniz Organizasyon isimli firmanın Beşiktaş ilçesinde olduğu, bu firmanın dahi Beşiktaş Belediyesinden çok sayıda ihale aldığı, suç örgütü liderinin şirketlerinde çalışan şahsın eşinin Beşiktaş Belediyesinde işe alındığı ve ihale komisyonlarında görevlendirildiği"ne dair tespitlere yer verildi. Sevk yazısında, soruşturmaya konu örgütün Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde de ihaleler aldığı belirtilerek, "Bu konudan dolayı kamuoyuna yansıyan soruşturma olduğu, Ferhat Tutşi isimli şahsın Bağlar Belediyesinden getirilerek Beşiktaş Belediyesinin ihale birimi olan destek hizmetleri müdürü yapıldığı, buna ilişkin belediyenin internet sitesinde şahsın yer aldığı, Aziz İhsan Aktaş suç örgütünün en yoğun faaliyette bulunduğu belediyenin Beşiktaş Belediyesi olduğu"na dair ifadeler yer aldı. Aktaş ile Rıza Akpolat arasında şahsi ticaret de yapıldığının saptandığı bildirilen yazıda, "Araç için ödenen paranın rüşvet parası olduğu hususunda somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesi oluşmuştur. Rıza Akpolat'ın süreklilik ve yoğunluk içeren eylemleri ve suç örgütüyle kişisel ilişkisi dikkate alındığında örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğu ve suç örgütü üyesi olduğu hususunda somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu anlaşılmıştır." ifadeleri kullanıldı. Şüpheli Alican Abacı'nın Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı ve Beltaş Yönetim Kurulu Üyesi olduğu belirtilen sevk yazısında, şunlar kaydedildi: "Beltaş'ın sattığı taşınmazlara ilişkin evraklar istendiğinde yönetim kurulu kararının ilkin bulunmadığı, sonrasında sunulan yönetim kurulu kararlarının evrak üzerinde belirtilen tarihlerde alınmadığına ilişkin şüphe oluştuğundan bu hususa ilişkin tutanak tutulmuştur. İmzası bulunan şahısların sinyal bilgileri incelendiğinde bahsedilen karar tarihlerinde Beltaş'ta olmadıkları sabittir. Yine yönetim kurulu üyelerinin alınan ifadelerinde bir kısmının imzaların Beltaş'ta atıldığını, bir kısmının ise Beltaş'a hiç gitmediğini belirtmesine ilişkin beyanlar birlikte değerlendirildiğinde, taşınmaz satışına ilişkin kararın sonradan alınıp usulsüz taşınmaz satışına yasal gerekçe oluşturmak için oluşturulduğu ve bu itibarla gerçeğe aykırı sahte olarak düzenlendiği ve şüpheli Alican Abacı'nın atılı suçu işlediği hususunda somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesi bulunmaktadır." Zanlı İbrahim Halil Çalış'ın, Esenyurt Belediyesinde soruşturmaya konu ihale döneminde belediye başkan yardımcısı olduğu ve ihale sürecini başlattığı ifade edilen sevk yazısında, şüpheli Mustafa Yolcu'nun ise müdür olarak görev aldığı bildirildi. Yazıda, suç örgütü üyesi şüpheli Ümit Gözütok'un belediyede ihale öncesi yaptığı görüşmelerde Mustafa Yolcu'nun da bulunduğu ve teknik şartnamenin hazırlanma sürecinde zanlının rol aldığı belirtilerek, zanlılar Müzeyyen Karakaş ve Cem Alper Akyüz'ün ise fesat karıştırılan ihalenin komisyonunda bulundukları, dosyada yer alan bilirkişi raporlarında 4 şüphelinin de "ihaleye fesat karıştırma" suçunu işlediği yönünde tespitlerin bulunduğu ifade edildi. Şüpheli Mehmet Büyükgüzel'in suç örgütünün hedefine ulaşması kapsamında ihale yapan kamu görevlilerine verilen rüşvet paralarının kaydını tuttuğu ve örgüt içerisindeki en mahrem bilgilere sahip olduğu kaydedilen yazıda, bu bakımdan örgütün güvenmediği hiç kimseye bu görevi vermeyeceği dikkate alındığında, zanlının suç örgütü üyesi olduğu hususunda somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesi bulunduğu anlatıldı. Sevk yazısında, dosyanın kapsamı, geldiği aşama, birtakım delillerin henüz toplanmamış oluşu, dijital materyallerin incelenmemiş oluşu, MASAK raporunun hazırlanma süreci ve suç örgütünün girdiği ihale ile suçtan kazandığı gelirin büyüklüğü ve zanlıların kaçma şüphesi gerekçesiyle tutuklanmaları talep edildi. - Hakimlik işlemleri devam ediyor Bu arada, savcılığın adli kontrol uygulanmasını talep ettiği şüpheliler Ahmet Aktaş, Erdal Kavak, Esra Yenidünya, Fatih Alpkaya, Ferhat Keleş, Mehmet Ertaç Aydın, Mustafa Us, Özcan Tunçel ve Ömer Güngör hakkında nöbetçi hakimlikçe adli kontrol tedbiri uygulanması kararlaştırıldı. "Suç örgütü kurmak ve yönetmek", "suç örgütüne üye olmak", "rüşvet verme", "ihaleye fesat karıştırma", "edimin ifasına fesat karıştırma" ve "mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından tutuklama talebiyle sevk edilen Rıza Akpolat, Aziz İhsan Aktaş ve Beşiktaş Belediyesi Beltaş İşletmecilik Sanayi ve Ticaret AŞ Başkanı Önder Gedik'in de aralarında olduğu 31 şüphelinin nöbetçi sulh ceza hakimliğindeki işlemleri sürüyor. |
SORUŞTURMANIN DETAYLARIİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada, Aziz İhsan Aktaş'ın elebaşılığını yaptığı öne sürülen suç örgütünün, belediye başkanları ile belediyelerin üst düzey yöneticilerine rüşvet vererek ihaleleri organize ettiği belirtilmişti. Suç örgütünün ihaleleri kendi firmalarının almasını sağladığının tespit edilmesiyle soruşturma başlatıldığı kaydedilen açıklamada, yaklaşık 3 ay boyunca şüphelilerin takibe alındığı bildirilmişti. Açıklamada, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ile Beşiktaş Belediyesi Beltaş İşletmecilik Sanayi ve Ticaret AŞ Başkanı ve üyelerinin de arasında olduğu 10 zanlı hakkında "suç örgütüne üye olma", "ihaleye fesat karıştırma" ve "haksız mal edinme" suçlamalarıyla gözaltı kararı verildiği ifade edilmişti. "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan tutuklanan ve görevinden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in de olduğu 12 belediye görevlisi hakkında da "ihaleye fesat karıştırmak", "rüşvet almak" ve "3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması" ve "haksız mal edinme" suçlamalarıyla gözaltı kararı verildiği bilgisi de açıklamada yer almıştı. Aziz İhsan Aktaş ve örgüt bünyesinde faaliyet gösteren 24 şüpheli hakkında da "suç örgütü kurma ve yönetme", "suç örgütüne üye olmak", "rüşvet verme", "ihaleye fesat karıştırmak", "edimin ifasına fesat karıştırmak" ve "Vergi Usul Kanunu'na muhalefet" ve "mal varlığı değerlerini aklamak" suçlamalarıyla gözaltı kararı verildiği belirtilen açıklamada, toplam 47 kişi hakkında eş zamanlı yakalama ve gözaltı kararı verildiği kaydedilmişti. İstanbul'da ihale yolsuzluğu soruşturması: Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat gözaltına alındı Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat kimdir; neden gözaltına alındı? Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat kimdir?Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, 1982 yılında İstanbul'un Bahçelievler ilçesinde dünyaya geldi. 2004 yılında Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun olan Akpolat, siyasi kariyerine 2006 yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gençlik Kolları'na katılarak adım attı. 2006-2015 yılları arasında CHP Bahçelievler İlçe Başkanlığı’nda çeşitli görevlerde bulunan Akpolat, aktif siyasi hayatını sürdürerek, 2019 yerel seçimlerinde Beşiktaş Belediye Başkanı seçildi. Rıza Akpolat, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) İstanbul 3. Bölge’den 19. sırada milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi. Aynı yıl 1 Kasım’da yapılan genel seçimlerde tekrar İstanbul 3. Bölge’den 23. sıradan aday gösterildi, fakat bu seçimde de milletvekili olma şansı elde edemedi. 2019 yerel seçimlerinde CHP tarafından Beşiktaş Belediye Başkanlığına aday gösterilen Akpolat, %73 oy oranıyla belediye başkanı seçilerek büyük bir başarıya imza attı. 2024 yerel seçimlerinde yeniden CHP’nin Beşiktaş Belediye Başkan adayı olan Akpolat, bu kez %64.12 oy oranıyla ikinci kez Beşiktaş Belediye Başkanı olarak göreve geldi. Akpolat aslen Erzincan'lıdır. Ocak 2022'de eşi Derya Akpolat'tan ayrıldı. Bu evliliğinden iki kızı vardır. 21 Temmuz 2024 tarihinde eski CHP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Yeşim Yankılıç ile dünya evine girdi.
|
© Tüm hakları saklıdır.