Yaşam

Berfo Ana'nın kızı Erdoğan'a seslendi: Anneme söz verdin!

Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda toplanması 27 haftadır yasaklı

23 Şubat 2019 20:25

Cumartesi Anneleri, 726. haftada yeniden bir araya geldi. Gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın kardeşi ve eylemleri sembol ismi haline gelen Berfo Ana’nın kızı Fatma Kırbayır, eylemde Erdoğan'a seslenerek, "Annemi toprağa verirken söz verdin kayıplarınızı bulacağım diye Cumhurbaşkanı. Nerdesin? Benim kardeşim nerede?" dedi.

Galatasaray Meydanı’nda toplanmalarına 27 haftadır izin verilmeyen Cumartesi Anneleri, 726. haftada da İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya geldi.

Eyleme kayıp yakınlarının yanı sıra, hak savunucuları, HDP milletvekilleri Hüda Kaya ve Zeynel Özen ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu katıldı. Cumartesi Anneleri 726. hafta eyleminde, 24 yıl önce gözaltında kaybedilen Murat Yıldız için adalet talep etti. Bu haftaki eylemde, 6 yıl önce hayatını kaybeden kayıp yakınlarından Berfo Ana da anıldı.

Evrensel'de yer alan habere göre, gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın kardeşi, Berfo Ana’nın kızı Fatma Kırbayır ise şöyle konuştu: “Annemi toprağa verirken söz verdin kayıplarınızı bulacağım diye Cumhurbaşkanı. Nerdesin? Benim kardeşim nerede? Cemil Kırbayır’ı da Cemal Kaşıkçı gibi yakıp nereye attınız? Ben anama söz verdim, kardeşimi istiyorum. Meydanlarda anamın yaşı var. ‘Oğlumun mezarını bulmadan beni mezara koymayın’ diyen anamın mezarına gidemiyorum. Benim kardeşim milletini seviyordu, siz terörist diye ilan ediyorsunuz. Bize ne zaman sahip çıkacaksın Cumhurbaşkanı? Vicdanınız varsa bu anaların sorunlarını çözün, kayıplarımızı bulun. Meydanı bile bize çok gördünüz. Anaları sıkıştırıp katilleri koruyorsunuz.”

Erdoğan Cumartesi Anneleri ile görüşmüştü

Erdoğan, 2011 yılında Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisinde Cumartesi Anneleri'ni kabul etmişti. Yaklaşık iki saat süren görüşmede Erdoğan, Cumartesi Anneleri hakkında söylediği "Ne iş yaptıklarını bilmiyorum, Cumartesi Anneleri birileri tarafından kullanılıyor" şeklindeki sözlerinin yanlış anlaşıldığını, böyle bir şey söylemediğini ifade etmişti.

O dönem Bekir Bozdağ ise Meclis kürsüsünden şöyle söylemişti:

"Şimdi ilk defa bir başbakan yavrularını kaybeden anaları huzuruna kabul ediyor, onların dertlerini dinliyor, 'ben bu işe sahip çıkacağım' diyor".

Görüşmeye kayıplardan Cemil Kırbayır’ın 103 yaşındaki annesi Berfo Kırbayır da katılmıştı. Yıllarca "Cemilim gelir" diyerek evinin kapılarını kilitlemeyen, "Beni çocuğumun kemiği bulunmadan defnetmeyin, mezara gömmeyin" diye vasiyet eden Berfo Ana, bu görüşmeden iki yıl sonra 2013'te yaşamını yitirmişti.