Dünya
Deutsche Welle

Berat Albayrak Almanya'ya geliyor

Uluslararası enerji konferansı için Berlin'i ziyaret edecek olan Albayrak'ın, Alman mevkidaşı Peter Altmaier ile ikili bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

15 Nisan 2018 19:37

Türkiye Enerji Bakanı Berat Albayrak, 17-18 Nisan tarihlerinde Berlin'de yapılacak 4'üncü Uluslararası Enerjide Dönüşüm Diyaloğu konferansına katılmak ve ikili temaslarda bulunmak üzere Almanya'ya gelmesi bekleniyor.

Albayrak'ın, konferansın ilk gününde, "Geçiş Dönemlerinde Enerji Piyasaları" başlıklı oturumda konuşma yapması öngörülüyor. Bu oturumun diğer konuşmacıları arasında, Ürdün Enerji Bakanı Salih el-Harabişe, Norveç Enerji Bakanı Terje Soviknes ve Siemens Yönetim Kurulu Üyesi Cedrik Neike de bulunuyor.

Yaklaşık 90 ülkeden çok sayıda bakan, üst düzey yetkililer, şirket yöneticileri ve sivil toplum temsilcilerinin katılacağı konferansta, Paris İklim Anlaşması'nın 2030 yılı hedefleri masaya yatırılacak. Bu çerçevede, enerji sektöründeki dönüşüm stratejileri ve yeni teknolojiler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

Enerji Bakanı Albayrak'ın Berlin ziyareti sırasında, Alman enerji şirketlerinin yöneticileri, Alman iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelmesi ve ayrıca önemli siyasi temaslarda bulunması bekleniyor.

Merkel'in sağ kolu ile görüşecek

Almanya'da yeni hükümetin kurulmasının ardından Türkiye'den gerçekleştirilecek ilk üst düzey ziyaret olması nedeniyle Albayrak'ın Berlin temasları önem taşıyor.

Enerji Bakanı Albayrak'ın, konferansa ev sahipliği yapan Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüşmesi, mevkidaşı Alman Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

Merkel'ın sağ kolu olarak bilinen, Türkiye ile AB arasında Mart 2016'da imzalanan mülteci mutabakatı görüşmelerinde kilit rol oynayan Altmaier, ayrıca geçen yıl Berlin-Ankara hattında yürüttüğü görüşmelerle, ilişkilerde gerilimin düşürülmesinde rol oynayan isimlerden.

Perde arkasında yürüttüğü temaslar kapsamında geçen aylarda Albayrak ile de bir araya gelen Altmaier, eski Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'den farklı olarak bu görüşmeleri kamuoyuna yansıtmamış, geri planda kalmayı tercih etmişti.

İlişkilerde normalleşme çabası

DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Almanya'nın eski Ankara Büyükelçisi Wolf- Ruthart Born, Enerji Bakanı Albayrak'ın ziyaretinin, Türkiye-Almanya ilişkilerinde normalleşmeye dönük çabalara önemli bir katkı sağlayabileceğini söyledi.

Born, "Gayet tabii ki taraflar arasında bazı önemli konularda görüş ayrılıkları devam ediyor ancak Türkiye, stratejik olarak önemli bir ortak ve mümkün olan ölçüde, işbirliğinin sürdürülmesine önem atfediliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomide artan zorluklarla karşı karşıya bulunan Türkiye açısından en önemli dış ticaret ortağı Almanya ile ilişkileri tekrar canlandırmak, Alman yatırımcılara yeniden güven vermek büyük önem taşıyor.

Ankara ile Berlin arasında geçen dönemde tırmanan siyasi gerilim, ekonomik işbirliğine de olumsuz yansıdı.

Yıllardır ertelenen toplantılar

Türkiye ile Almanya arasında yaklaşık beş yıl önce kurulması kararlaştırılan Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO), yaşanan siyasi gerginliklerin de etkisiyle nedeniyle yıllardır toplanamıyor.

Enerji alanında işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen, son olarak 2013 yılında yapılan Türk-Alman Enerji Forumu'nun yeni toplantısı da birçok kez planlanmasına rağmen ertelenmişti.

Berlin'in hukuk devleti beklentisi

Bakan Albayrak'ın Berlin ziyaretinde işbirliği mekanizmalarının canlandırılması, bu süreçlerin hızlandırılması konusunda ilerleme sağlanıp sağlanamayacağı merak ediliyor.

DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Alman Ekonomi ve Enerji Bakanlığı sözcülerinden Beate Baron, "Federal Alman Hükümeti için hukuk devleti ilkelerinin gözetilmesi temel öneme sahiptir, aynı zamanda ekonomi ve ticari ilişkilerinin zeminini oluşturmaktadır. Bununla birlikte, diyaloğa hazır olmak, özellikle de zorlu dönemlerde, önemli bir gereklilik" şeklinde konuştu.

Baron, JETCO toplantısını bu yıl içerisinde gerçekleştirme hedefiyle iki ülke makamları arasında görüşmelerin sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Alman yatırımcıların beklentileri

Türkiye, Alman yatırımcılar açısından önemli fırsatlar sunan bir ülke olarak görülse de, son dönemde ikili ilişkilerde yaşanan gerilimler, Türkiye'deki iç siyasi gelişmeler ve OHAL koşulları, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi önündeki engeller olarak sıralanıyor.

Almanya'nın eski Ankara Büyükelçisi Wolf Ruthart Born, Türkiye'de normalleşmenin, Almanya ile ekonomik ilişkilerin canlandırılmasına da katkı sağlayacağını söyledi.

Born, "Türkiye AB'ye aday bir ülke ancak herkesin bildiği nedenlerden ötürü bu süreç durma noktasına geldi. Müzakereleri durma noktasına getiren nedenlerin ortadan kaldırılması Almanya ile ikili ilişkiler bakımından da çok önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'de, AB'nin Kopenhag kriterlerine uyum yönünde reformların canlandırılması durumunda, bunun Türkiye-Almanya ilişkilerine de olumlu yansıyacağına inandığını vurgulayan Born, "Bunun ekonomik ilişkilere, Alman şirketlerinin Türkiye'ye yaklaşımlarına, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yeniden yönelmesine çok olumlu katkısı olur. Çünkü gerçek şu ki Alman şirketleri için Türkiye çok büyük potansiyel gördükleri bir ülke… Ancak çekicilik için belirli koşulların istikrara kavuşturulması şart" görüşünü kaydetti.

Türkiye'de 7 bin Alman şirketi

Almanya, halen Türkiye'nin en önemli dış ticaret ortaklarından biri olmayı sürdürüyor.

Türkiye'nin Almanya'ya ihracatı geçen yıl 15.1 milyar euro olurken, Almanya'dan ithalat 21.1 milyar euro olarak gerçekleşmişti.

Almanya'ya yapılan ihracat, Türkiye'nin toplam ihracatı içerisinde yüzde 9,6 gibi büyük bir paya sahip bulunuyor.

Türkiye'de halen yaklaşık 7 bin 150 Alman şirketin faaliyet gösteriyor olması, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin önemini daha da artırıyor.

Türkiye'deki tüm yabancı firmaların yüzde 40'ını Avrupalı şirketler, yüzde 12'sini de Alman şirketler oluşturuyor. Alman firmalarının Türkiye'deki yatırımları 2013 yılında 2 milyar dolara yaklaşırken, bu rakam 2017'de 500 milyon doların altına geriledi.

Gerilemenin en önemli nedenleri olarak Türkiye'de yaşanan iç siyasi gelişmeler, 15 Temmuz darbe girişimi, OHAL koşulları ve Ankara ile Berlin arasında yaşanan gerginlikler görülüyor.

Değer Akal/Berlin

© Deutsche Welle Türkçe

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle