Gündem

Belediyenin ormana attığı köpekler yabanileşti, geyik yavrularına saldırdı

"Olanlar şehirdeki köpeklerin kırsala atılmasından dolayı meydana geliyor"

24 Mayıs 2019 09:49

Her geçen gün hayvanlara yönelik işkence haberleri basının gündemine gelirken belediyelerin hayvanlara ilişkin uygulamalarıyla ilgili dikkatleri çeken bir açıklama da Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parlar Genel Müdür Yardımcısı Erdem İsmetoğlu’ndan geldi. İsmetoğlu, “Belediyelerin, köpekleri toplu halde orman içlerine attıklarını” belirterek, “Alageyiklerimiz dünyada sadece Antalya Düzlerçamı’nda vardır, oraya has bir türdür. Biz onları koruma altına aldık, fakat buralara atılan köpekler vahşileşti ve alageyiklerin yavrularını yemeye başladı” dedi.
 
TBMM Hayvan Hakları Araştıma Komisyonu’nda önceki gün sunum yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Erdem İsmetoğlu, sokak hayvanları konusunda belediyelerin diğer ilçe belediyeleriyle “eşgüdüm” halinde çalışması gerektiğine dikkat çekti. Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'yun haberine göre, Antalya Düzlerçamı’nda sadace oraya has bir alageyik türü olduğunu vurgulayan İsmetoğlu, “Biz onları koruma altına aldık, fakat buralara atılan köpekler vahşileşti ve alageyiklerin yavrularını yemeye başladı. Yani o bölgelerde, kırsalda, aslında köylerde falan bilirsiniz, öteden beri gruplar şeklinde çok köpek olmazdı, olmaz yani sahibi olanlar olur, yavrusu olan olursa dağıtır vesaire, kontrol altında olur. Aslında, şehirdeki köpeklerin kırsala atılmasından meydana geliyor onlar” ifadelerini kullandı. 

"Parasal yaptırım olmalı"

Yasada bir değişiklik olacaksa “belediyelere de parasal bir yaptırımın gelmesini talep ettiklerini” ifade eden İsmetoğlu, yasa değişikliğinde “hayvana eziyet, öldürme” gibi suçların “kim tarafından şikâyet edilirse edilsin dikkate alınması gerektiğine” dikkat çekti.

Doğadaki hayvanlarda, birçok türde zaman geçtikçe azalmanın söz konusu olduğunu da kaydeden İsmetoğlu, yabankeçilerinden örnek verdi. İsmetoğlu, “Mesela, yabankeçimiz Türkiye’de 35 bin, olması gereken sayı 200-250 bin, ceylanımız 16 bin, olması gereken 600 bin, yaban koyunumuz 600-700, olması gereken 20 bin. Yani ben bunları sayarım ve hakikaten bunları saydığımız zaman da herkes üzülür. Peki, niye böyle oluyor? Bu işi Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü takip ediyor. Kiminle yapacaktık biz bu korumayı? Orman muhafaza memurlarıyla. Peki, kaç tane kaldı? 250 tane ve onlar da emekli oluyor yavaş yavaş. Yani koruyacak elemanınız yok ve bu işi yapıyorsunuz” dedi.