Gündem

Belediye personelliğinden iş dünyasına; Hüseyin Avni Önder kimdir?

21 Ekim 2019 15:37

Haydarpaşa ve Sirkeci Garı'nın atıl depo sahaları bölgesi ihaleye çıkarıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) de katıldığı ihale, üç yıl önce İBB'de çalışan ve bugün milyonluk ihalelerin altına imza atan Hüseyin Avni Önder'e ait Hezarfen Danışmalık Limited Şirketi'ne verildi. Belediye iştiraklerinin ihalelerden hukuksuzca elendiğini söyleyen Ekrem İmamoğlu ise duruma, "Düne kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 3 bin lira maaş alana Haydarpaşa'yı nasıl verirsiniz?" diyerek tepki gösterdi. Ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ile fotoğraflarının çıkmasıyla gözler ihaleyi alan Önder'e çevrildi.
 
Birgün'den Ozan Gündoğdu'nun haberine göre, istasyonların ihalesini alan Hüseyin Avni Önder 3 yıl önce İBB’de 3 bin lira maaş alan bir çalışandı.  2017’de İBB’den istifa ederek 10 bin lira sermayeyle Hezarfen adıyla bir şirket kuran Önder'in kurduğu bu şirket bugün istasyon ihalesinde İBB’nin rakibi pozisyonunda. Yalnızca iki yıl önce kurulan şirketin internet sitesinde 'müşterilerimiz' dediği liste ise şöyle yer alıyor:

♦ Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı
♦ PTT
♦ TCDD
♦ Beyoğlu Belediyesi
♦ İstanbul Büyükşehir Belediyesi
♦ Vakıf Katılım
♦ TRT
♦ Halkbank
♦ Türkiye Jokey Kulübü
♦ Türk Kızılayı
♦ Emlakbank
♦ Ziraat Bankası

Okçular Vakfı'nın genel müdürlüğünü de yapmış

Öte yandan Avni Önder, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetim kurulu üyesi olduğu Okçular Vakfı’nın genel müdürlüğünü de yaptı. Kendi ifadeleriyle 500 yıl önce kurulmuş eski adı Okçular Tekkesi olan vakfın, okçuluğun önemi, okçuluk malzemeleri ok atmanın incelikleri konusunda çalışmaları bulunuyor. Vakıf bu faaliyetlerinden ötürü geçen yıl İBB’den 4,4 milyon lira nakdi destek de aldı.



Ayrıca AKP üyesi olan Önder, 2015-2017 yılları arasında AKP İstanbul il gençlik kolları başkan yardımcılığı da yaptı.

Sermayesi 5 gün önce 100’e katlandı

Hezarfen Danışmanlık Şirketi, 4 Ekim'deki ihaleye girerek 300 bin lira kira ödemeyi taahhüt etti. Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki sermayesi 10 bin TL olarak görünen şirket, 14 Ekim’de sermayesini tam 100 katına çıkardı. Ancak İstanbul Ticaret Odası (İTO) ticaret sicil belgesine 1 milyon lira olarak kaydedilen yeni şirket sermayesi henüz Ticaret Sicil Gazetesi’ne kaydedilmiş değil. Başka bir deyişle şirketin sermayesi halen İTO’da 1 milyon lira, Ticaret Sicil Gazetesinde ise 10 bin lira olarak görünüyor.