Dünya

Belçika Başbakanı De Croo, depremzedelerin ağırlanması için “hızlı organizasyon” çağrısında bulundu: “Deprem bölgesi aşırı yüklenmiş durumda ancak AB de öyle”

13 Şubat 2023 11:04

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye ve Suriye’deki depremzedelerin ağırlanması için hızlı bir organizasyon yapılması çağrısında bulundu. De Croo, “Bu konuda Türkiye’yle iyi anlaşmalar yapmalıyız” dedi. 

De Zevende Dag (VRT) kanalına konuşan Belçika Başbakanı De Croo, Türkiye’de 10 ili etkileyen ve Suriye’de de ağır yıkıma sebep olan depremlerin ardından evlerini kaybedenlerle ilgili hızla organizasyon yapılması gerektiğini söyledi.

İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor, Göçmenlik Departmanı'ndan Türkiye'den gelen akrabalarını geçici olarak misafir etmek isteyenler için prosedürü hızlandırmasını istedi. Belçika Başbakanı De Croo, hâlihazırda Belçika’da bulunan ancak evini kaybettiği için geri dönemeyecekler ve Belçika’da oturma izni olup ailelerini buraya getirmek isteyenlerin bu plana dahil olduğunu kaydetti.

Sürecin yeniden inşa süresine bağlı belirleneceğini söyleyen Belçika Başbakanı, “5,5 milyon insan, evini kaybetti. Avrupa Birliği ve uluslararası toplum olarak bölgede nasıl kalınacağını hızla organize etmeliyiz. Mültecilerin büyük çoğunluğu bölgede kalmayı tercih ediyor” dedi.

De Croo, Türkiye’de depremden etkilenen 10 ilin çok sayıda Suriyeli sığınmacıyı da ağırladığını belirterek, “Bölge hâlihazırda aşırı yüklenmiş durumda ancak Avrupa Birliği de öyle” dedi.

De Croo’nun Rusya’nın başlattığı savaştan kaçan Ukraynalılar, mevcut sığınmacı akını ve şimdi yaşanan afete atıfta bulunduğu belirtildi.