Dünya

Belarus'ta sürgündeki muhalefet liderine 15 yıl hapis cezası

Muhalefetin devlet başkanı adayı olan Tikhanovskaya, Lukaşenko karşıtı eylemlere liderlik etmişti

07 Mart 2023 09:14

T24 Dış Haberler

Belarus'ta mahkeme, ülkedeki tartışmalı seçimlerin ardından otoriter Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko'ya karşı protestolara liderlik eden ve ardından Litvanya'ya kaçan muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya'yı 15 yıl hapis cezasına çaptırdı. 

2020'deki eylemlerin ardından Lukaşenko yönetiminin baskısı nedeniyle hala yaşadığı Litvanya'ya kaçan Tikhanovskaya, "ağır ihanet" ve "yönetimi ele geçirmek için plan yapmaktan" suçlu bulundu. Uzmanlar, suçlamaların ve yargı sürecinin siyasi olduğunu savunuyor.

Belarus devlet haber ajansı Belta, muhalefete geçen eski diplomat ve kültür bakanı Pavel Latuşko'nun da 18 yıl hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi. Latuşko da yönetim baskısı nedeniyle ülkeyi terk etmişti.

Suçlamalar, Belarus'ta 2020'deki tartışmalı seçimlerden sonra Lukaşenko'ya karşı yaygın protestolara dayandırılıyor. Tikhanovskaya, seçimleri tartışmalı şekilde kaybettikten sonra açıklanan sonuçların gerçeği yansıtmadığını söylemiş ve eylemlere liderlik etmişti. 

Ceza açıklandıktan sonra Twitter üzerinden açıklamada bulunan Tikhanovskaya, "Rejim Belarus'ta demokratik değişim için çalışmalarımı 15 yıl hapisle 'ödüllendirdi'. Ancak bugün ben kendi cezamı düşünmüyorum. Masum olduğu halde gözaltına alınan ve gerçek hapis cezasına çarptırılan binleri düşünüyorum. Hepsi serbest kalana kadar durmayacağım" dedi.